fallback

S&P 500 се покачва след данните за ръст на продажбите на дребно в САЩ*

Индексът на сините чипове Dow Jones напредва символично с 0,1 на сто

17:33 | 17.09.24 г.

Борсовата сесия на Wall Street започва с оживление след публикуването на по-силните от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ, предава CNBC.

Широкият пазарен показател S&P 500 се повишава с 0,3%, което го поставя на по-малко от 0,6% под рекордния му връх. Технологичният измерител Nasdaq Composite нараства с 0,7%, а индексът на сините чипове Dow Jones напредва с 44 пункта, или 0,1 на сто.

Акциите на Microsoft поскъпват с повече от 1%, след като технологичният гигант увеличи тримесечния си дивидент с 10,7% до 83 цента на акция. Компанията одобри и програма за обратно изкупуване на акции на стойност 60 млрд. долара.

Акциите на Intel поскъпват с 2,3%, след като компанията съобщи, че планира да обособи леярния си бизнес в дъщерно дружество. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън също така предостави на компанията финансиране в размер до 3 млрд. долара чрез Закона за чиповете.

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано са нараснали през август, което показва, че икономиката на страната е останала на стабилна основа през по-голямата част от третото тримесечие.

Продажбите на дребно са се увеличили с 0,1% през миналия месец след ръста от 1,1% през юли, съобщи Министерството на търговията във вторник. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите на дребно, които включват предимно стоки и не са коригирани спрямо инфлацията, ще намалеят с 0,2%.

Продажбите на дребно, без да се включват автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните услуги, са се покачили с 0,3% през миналия месец, след като през юли нараснаха с 0,4%.

Днес започва двудневното заседание на централната банка на САЩ, като Wall Street е в готовност за дългоочакваното намаляване на лихвените проценти - ход, който би могъл да спомогне за стимулиране на растежа на печалбите на компаниите.

Повечето икономисти очакват централната банка на САЩ да намали лихвените проценти с 25 базисни пункта в сряда, като се аргументират, че икономиката не е в затруднено положение, което да оправдае очакваното от финансовите пазари намаление с половин процентен пункт.

Фед поддържа референтния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50% повече от година, като през 2022 г. и 2023 г. го повиши с общо 525 базисни точки.

„Решението се усложнява от противоречивите сигнали за стабилна икономическа активност, но отслабващ пазар на труда“, заяви Сима Шах от Principal Asset Management. „Рядко пазарните очаквания са били така разкъсани толкова близо до заседание на Фед“, посочи тя.

Въпреки че не е изключено намаление с 50 базисни пункта, главният глобален стратег смята, че централната банка трябва да подходи по-предпазливо към съкращаването и да облекчи лихвите с 25 базисни пункта. Тя прогнозира допълнителни намаления с 25 базисни пункта през ноември и декември.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 3,647%, а тази по 30-годишните - до 3,945%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,13% до 100,9 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 0,56% до 73,16 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,94% до 70,75 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,15 на сто и се търгува на цена от 2605 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още