fallback

Петролът поскъпва заради опасенията около добива в САЩ*

Над 12% от добива на суров петрол и 16% от добива на природен газ в Мексиканския залив са блокирани

09:20 | 17.09.24 г.

Цената на петрола се повишава във вторник поради опасенията около добива в САЩ след урагана „Франсин“ и очакванията за намаляване на запасите от суров петрол в страната, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за ноември поскъпват с 34 цента, или 0,5%, до 73,09 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол WTI за октомври поскъпват с 49 цента, или 0,7%, до 70,58 долара за барел.

И двата контракта се установиха на по-високи нива през предходната сесия, тъй като продължаващото въздействие на урагана „Франсин“ върху добива в Мексиканския залив в САЩ се противопостави на опасенията за търсенето на „черно злато“ в Китай.

Над 12% от добива на суров петрол и 16% от добива на природен газ в Мексиканския залив са блокирани, сочат данни на Бюрото за безопасност и опазване на околната среда (BSEE) от понеделник.

На този фон се очаква в сряда Федералният резерв на САЩ да започне да намалява лихвените проценти. Фючърсите върху федералните фондове показват, че понастоящем пазарите виждат 69% вероятност централната банка да намали разходите по заемите с 50 базисни пункта.

По-ниските лихви потенциално могат да повишат търсенето на „черно злато“, като подкрепят икономическия растеж.

Инвеститорите очакват и спад на запасите от суров петрол в САЩ, които вероятно са намалели с около 200 хил. барела през седмицата до 13 септември, въз основа на проучване на Ройтерс.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още