fallback

Защо намаляването на лихвите от Фед е от такова значение за световните пазари?

Размерът на първата стъпка и мащабът на цялостното облекчаване на паричната политика остават предмет на дебати

07:00 | 17.09.24 г.

Когато в сряда Федералният резерв обяви дългоочакваното намаляване на лихвените проценти - първото от четири години насам, то ще има отзвук далеч извън САЩ, пише Ройтерс.

Размерът на първата стъпка и мащабът на цялостното облекчаване на паричната политика остават предмет на дебати, а предстоящите избори в САЩ са друг усложняващ фактор за глобалните инвеститори. Ето какво означават те за световните пазари в идните дни.

В търсене на лидер

През пролетта, тъй като инфлацията в САЩ се оказа по-упорита от очакваното, инвеститорите се запитаха докъде други финансови институции като Европейската централна банка (ЕЦБ) или Канадската централна банка биха могли да намалят лихвите, ако Фед остане на изчаквателна позиция през тази година, преди валутите им да отслабнат твърде много, засилвайки ценовия натиск.

Трейдърите увеличиха залозите за намаляване на лихвените проценти от страна на други централни банки, като напоследък очакванията за намаляване на лихвите на Фед също нараснаха. Пазарните участници дори вече очакват по-малко съкращения в Европа, отколкото в САЩ, като ЕЦБ и Английската централна банка звучат по-внимателно по отношение на оставащите инфлационни рискове.

Увереността за предстоящо понижение от Федералния резерв е от полза за пазарите на облигации в световен мащаб, които често се движат в синхрон с държавните ценни книжа.

Пространство за дишане

По-ниските лихвени проценти в САЩ биха могли да дадат на централните банки от развиващите се пазари повече пространство за маневриране, за да облекчат политиките си и да подкрепят вътрешния растеж.

Около половината от извадката от 18 нововъзникващи пазара, проследена от Ройтерс, вече са започнали да намаляват лихвените проценти през този цикъл, изпреварвайки Фед, като усилията за облекчаване са съсредоточени в Латинска Америка и развиваща се Европа. Но волатилността и несигурността около президентските избори в САЩ помрачават перспективите.

„Изборите в САЩ ще окажат голямо влияние върху това, тъй като в зависимост от различните фискални политики те наистина усложняват цикъла на намаляване на разходите“, посочва Транг Нгуен, глобален ръководител на кредитната стратегия за икономиките в Европа в BNP Paribas.

Отсрочка за силния долар

Онези икономики, които се надяват, че намаляването на лихвените проценти в САЩ ще отслаби допълнително силния долар и ще повиши стойността на техните валути, може да се окажат разочаровани. Перспективите за зелените пари ще се определят главно от това къде се намират лихвените проценти в САЩ в сравнение с други държави.

Според проучвания на Ройтерс до края на 2025 г. британската лира и австралийският долар могат да придобият само незначително предимство по отношение на доходността спрямо долара. Освен ако доларът не се превърне в реално нискодоходен, той ще продължи да бъде привлекателен сред инвеститорите извън САЩ.

Междувременно азиатските икономики бяха водещи за пазарите, които изпреварваха съкращенията в САЩ, като южнокорейският вон, тайландският бат и малайзийският рингит поскъпнаха през юли и август. Китайският юан изтри загубите си от началото на годината спрямо зелените пари.

Пазарното рали

Ралито на световните акции, което наскоро се забави заради опасенията за икономическия растеж, може да се възобнови, ако по-ниските лихвени проценти в САЩ стимулират икономическата активност и означават избягване на рецесията.

Т. нар. „меко приземяване“ в САЩ би трябвало да се отрази добре и на Азия, въпреки че индексът Nikkei спадна с повече от 10% от рекордния си връх през юли заради поскъпването на йената и повишаването на лихвите в Япония.

Време за изява

Що се отнася до суровините, благородните и цветните метали като медта, те би трябвало също да се възползват от намаляването на лихвените проценти от страна на Фед.

По-ниските лихвени проценти и по-слабият долар, който намалява не само алтернативните разходи за притежание на метали, но и за закупуването им от тези, които използват други валути, могат да стимулират динамиката.

„Високите лихвени проценти бяха решаващ фактор за неблагородните метали, който доведе до значително отрицателно изкривяване на физическото търсене поради изчерпване на запасите и натежа върху капиталоемките сегменти на крайното търсене“, изтъква Ехсан Хоман от MUFG.

Благородните метали също биха могли да поскъпнат. Златото, което обикновено има отрицателна връзка с доходността, тъй като по-голямата част от търсенето е за инвестиционни цели, често превъзхожда другите метали по време на понижаване на лихвените проценти. То е на рекордно високи нива, но инвеститорите все пак трябва да бъдат предпазливи, смятат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още