fallback

Петролът поскъпва на фона на прогнозите за намаляване на лихвите от Фед*

И двата контракта поевтиняха през предходната сесия, след като опасенията за прекъсване на доставките намаляха

09:26 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се повишава в понеделник на фона на очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ тази седмица, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за ноември поскъпват с 3 цента до 71,64 долара за барел. Тези върху американския сорт WTI за октомври поскъпват с 16 цента, или 0,2%, до 68,81 долара за барел.

И двата контракта поевтиняха през предходната сесия, след като опасенията за прекъсване на доставките намаляха, когато производството на суров петрол в Мексиканския залив бе възобновено след урагана „Франсин“. Въпреки това близо една пета от производството на суров петрол и 28% от добива на природен газ в Мексиканския залив остават спрени заради стихията.

„Пазарите са фокусирани върху предстоящото заседание на Федералния резерв на 17-18 септември и инвеститорите вероятно ще останат предпазливи“, смята старши пазарният анализатор на Phillip Nova Приянка Сачдева.

Ключов фактор, който ще доминира на пазара тази седмица, е това колко рязко ще бъде намалението на разходите по заемите от страна на централната банка. Според фючърсите върху федералните фондове трейдърите все повече залагат на това, че Фед ще понижи лихвите с 50 базисни пункта вместо с 25 базисни пункта.

По-ниските разходите по заемите могат да стимулират икономическата активност, с което да се повиши търсенето на „черно злато“.

В Китай, най-големият вносител на петрол, ръстът на промишленото производство се е забавил до петмесечно дъно през август, а продажбите на дребно са се свили. Производството на петролните рафинерии също е спаднало за пети месец, тъй като разочароващото търсене на горива и слабите експортни маржове ограничават производството.

На този фон ФБР разследва нов опит за убийство на Доналд Тръмп. Кандидатът за президент на САЩ на Републиканската партия е в безопасност след опита за нападение, докато е играл голф на своето игрище в Уест Палм Бийч във Флорида в неделя.

Служители на правоохранителните органи заявиха по време на пресконференция, че стрелецът се е намирал в храсти близо до границата на голф игрището, когато агенти на тайните служби са забелязали цев от пушка.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:27 | 16.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още