fallback

Японските компании са натрупали 57 млрд. долара от продажбата на активи

Сумата, генерирана през последните три години, е свързана с процеса на подобряване на пазарните оценки и капиталовата ефективност сред японския листнат бизнес

17:50 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Японските листнати компании, много от които са фокусирани върху енергийния сектор, са спечелили еквивалента на 57 млрд. долара от продажбата на активи през последните три години, тъй като се стремят да повишат капиталовата си ефективност и оценките на акциите си на фона на новите регулаторни изисквания, пише Nikkei Asia.

Много от най-големите листнати фирми в Япония са конгломерати, които включват различни бизнеси в структурата си. Но тяхната пазарна оценка е под стойността на техните отделни бизнеси.

Стремежът към повишаване на пазарната стойност и възвръщаемостта на инвестициите доведе до промяна в стратегиите на японските фирми през последните години.

В допълнение, Токийската фондова борса въведе нови разпоредби, насочени към подобряване на капиталовата ефективност, възвръщаемостта за акционерите, чуждестранните инвестиции и отчетността на ръководството.  

В резултат на тези регулаторни промени и промяната в корпоративния начин на мислене, японските конгломерати разпродават дъщерни компании, филиали и дялове в проекти, за да се откажат от по-малко доходоносни и нестратегически активи.

През последните три години тези продажби са осигурили на японските фирми 56,8 млрд. долара, или 8 трлн. йени, става ясно от анализ на паричните потоци, съставен от Nikkei.

Някои от тези продажби на активи и звена са извършени в енергетиката, металургия и минната промишленост.

Tokyo Gas Co., Ltd, например, приключи по-рано тази година продажбата на своите дялове в портфолио от австралийски проекти за втечнен природен газ (LNG) на MidOcean Energy. Купувачът е създаден и управляван от EIG, институционален инвеститор с фокус върху глобалните енергийни и инфраструктурни сектори.

Миналата година саудитският петролен гигант Aramco навлезе на международния пазар на LNG, като подписа споразумения за закупуване на стратегически миноритарен дял в MidOcean Energy за 500 млн. долара.

Eneos Holdings, японска енергийна група, обяви през юни, че нейното дъщерно дружество JX Advanced Metals Corporation ще продаде 19% от своя 49% дял в медодобивната компания SCM Minera Lumina Copper Chile на LMC Caserones SpA, дъщерно дружество на Lundin Mining Corporation.

Mitsubishi обмисля междувременно продажба, наред с други опции, на Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation, разкри конгломератът по-рано тази седмица в отговор на медийни спекулации.

Тези продажби са част от вълната от разтоварване на активи, тъй като японските фирми се стремят да укрепят своите пазарни оценки и да подобрят капиталовата ефективност, която сега е част от регулаторен списък. Той се публикува ежемесечно от Токийската фондова борса от началото на тази година. 

Въпреки че компаниите не са задължени да оповестяват такива мерки и не понасят санкции, ако не го направят, много фирми разпродават активи, включително в енергийния сектор.

Регулаторните промени, водени от Токийската фондова борса, биха могли да доведат до подобряване на цените на акциите за компании, които правят промени в управлението, като например подобряване на независимостта на борда, изтъква Morgan Stanley в доклад от юни.

След три десетилетия на стагнация Япония сега е настроена за силен растеж на БВП за тази година от 3,1%, което би я поставило напът към най-силния си двугодишен период на растеж от 1991 г. насам, посочват анализаторите на инвестиционната банка.

Реформите на корпоративното управление в Япония помогнаха за подобряване на възвръщаемостта на капитала, която измерва рентабилността на компанията.

„Икономиката на Япония претърпява значителна трансформация с края на дефлацията, връщането на стабилен растеж и подновен корпоративен динамизъм, което може да създаде привлекателна възможност за глобалните инвеститори“, подчертава Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 15.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още