fallback

Двигателите зад ръста на европейските акции губят инерция

Ако рецесия бъде избегната, компаниите с малка и средна капитализация и дивидентните компании ще станат следващия двигател на пазарите в региона

14:09 | 14.09.24 г.

Двигателите зад двете години ръст на европейските акции губят инерция и книжата в региона се изправят пред две основни предизвикателства - забавянето на растежа и напрежението в Китай. Това поставя на изпитание доверието на инвеститорите, пише Bloomberg.

Луксозният сектор, воден от LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, се срина през последните шест месеца заедно с автомобилните акции. През последните месеци големите фармацевтични фирми като Novo Nordisk A/S и технологичните лидери, включително ASML Holding NV, се оттеглиха от достигнатите ценови върхове на акциите.

Тъй като няма очевидни кандидати, които да поемат щафетата, представянето на капиталовите пазари в региона е застрашено.

Още тази година инвеститорите са изтеглили милиарди долари от фондове, фокусирани върху Европа, и борсово търгувани фондове (ETF) в рязък контраст с големите суми, наливани в американски и международни фондове за акции.

Ключов проблем е, че основните двигатели на печалбите в региона се отклоняват от темпото на технологичните акции на компаниите от Великолепната седморка в САЩ.

Графика: Bloomberg

Европейският пазар по дефиниция е по-цикличен от този в САЩ. Икономически чувствителните сектори представляват около две трети от бенчмарка Stoxx 600. Подкрепата за тези компании е изложена на риск с двоен удар от забавянето на растежа и търговските рискове заради Китай.

Проблем с растежа

Европа е насочена повече към китайското търсене, като фирмите получават около 8% от приходите си от втората по големина икономика в света, според стратезите на Goldman Sachs Group Inc., в сравнение с едва 2% за конкурентите им от американския широк индекс S&P 500.

Друг страничен ефект от икономическите проблеми на Китай са невижданите ниски цени на петрола от 2021 г., което замъглява перспективите пред европейските енергийни компании като BP Plc, Shell Plc и TotalEnergies SE. Акциите на миннодобивните компании, листнати в Лондон, също страдат заради спадащите цени на желязната руда и медта.

Графика: Bloomberg

За разлика от това в САЩ Big Tech е основен двигател. Шест от тези акции са в топ 10 на най-добре представящите се акции от S&P 500 и реализират над 50% от възвръщаемостта.

В Европа четири от 10-те най-големи участници в доходността на индекса Stoxx 600 тази година са от сектора на здравеопазването. Когато добавим фирмата за потребителски стоки Unilever Plc, приносът на тези пет компании към представянето нараства до 30%. Те е малко вероятно да успеят да осигурят същия скок.

Въпреки че прогнозите за приходите през 2025 г. като цяло се задържат стабилни досега, може да има и неприятни изненади. Показателят на Citigroup Inc. за ревизиите на печалбите, който отчита повишения и понижения на печалбите, беше отрицателен през по-голямата част от лятото.

Графика: Bloomberg

Секторна ротация

Инвеститорите търсят нови възможности на пазарите. Според Жил Гибу, базиран в Париж портфолио мениджър в Axa Investment Managers, някои сегменти на фондовия пазар изглеждат обещаващи, ако икономиката успее да реализира меко кацане. „Нарастващите дивиденти могат да помогнат за повишаване на оценките, а кой плаща дивиденти? Банките и компаниите за комунални услуги“, казва той.

Европейските банки имаха звездна година досега, като акциите им поскъпнаха с 18%. Гибу казва, че има място за допълнителни печалби предвид ниските оценки.

Интересът на инвеститорите към сектора също нараства, след като главният изпълнителен директор на UniCredit SpA Андреа Орсел заяви, че неговата банка обмисля пълно придобиване на германската Commerzbank AG.

„За компаниите за комунални услуги по-ниските лихвени проценти осигуряват незабавно облекчение и акциите им вече започнаха да се представят по-добре това лято. Има перспективи за ръст на дивидентите и на печалбите“, добавя Гибу.

И други мениджъри на фондове вярват, че има сегменти от фондовия пазар, готови да поемат лидерството на пазара, ако рецесията бъде избегната. Такива са например дружествата с малка и средна капитализация. Те могат да се превърнат в следващия двигател на пазара, ако икономическият растеж се възстанови, според Амели Дерамбуре, старши мениджър на портфолио с множество активи в Amundi в Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 14.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още