fallback

Финансист: Пазарите очакват по-стремглаво спадане на лихвите въпреки сигналите на централните банки

За ЕЦБ и Фед съществува проблем – пазарът вече започва да изконсумира намаляването на лихвите, а в САЩ дори още не са ги свалили, посочи Красимир Атанасов

20:00 | 13.09.24 г. 1

Европейската централна банка намали лихвения процент с четвърт пункт, предприемайки второто си намаление тази година. Пазарите очакват доста по-стремглаво спадане на лихвите, много по-високо, отколкото сигнализират централните банкери. Те индикират, че пазарите не са прави. Донякъде това може да се нарече "игра на вероятности". Този коментар по темата за паричната политика в еврозоната и ефектът от нея направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Красимир Атанасов.

Според него очакваните повишения вече се изконсумират, което води до увеличаване на икономическата активност и риск за скок на инфлацията. „Получава се Параграф 22, който банките искат да прекършат, за да са сигурни, че са си свършили работата с инфлацията, смята Атанасов. – В крайна сметка и за пазарите, и за финансовите активи, ниските лихви са прекрасен стимул. Видяхме го в продължение на дълги години, както и последствията от това.“

Атанасов напомни, че очакваният ход с намаление на лихвата от ЕЦБ идва след период на бавен икономически растеж в еврозоната и охлаждане на инфлацията, която се забави обратно към целта на централната банка от 2% през август.

По думите му, същевременно за централните банки съществува проблем – пазарът вече започва да изконсумира това намаляване, а в САЩ дори още не са свалили лихвите.

Финансовият анализатор даде за пример хората, които искат да вземат дългосрочни заеми, че вече могат да ги получат на по-ниски лихви.

"Икономическите ефекти, които можем да очакваме в среда на намаляване на лихвените проценти и в еврозоната, и в САЩ, и начинът, по който свалянето на лихвите ще се пренасят в икономиката, много зависят от причините за това намаление", отбеляза Атанасов.

Той напомни, че през последните години в САЩ продължаваме да наблюдаваме последствието от дългите години на количествените улеснения на централните банки. „Това, което те направиха – първо надуха инфлацията във финансовите активи и направиха рязка граница между хората, които имат и хората, които нямат. Хората, които нямат активи, бяха поставени в изключително тежко положение“ отчете анализаторът.

Той е убеден, че това намаляване на лихвите ще помогне на тези хора, но от него ще се възползват и хората с активи „да имат все повече и повече“.

„Една максима на Ейбрахам Маслоу гласи, че "ако в ръцете си имаш само чук, всичко започва да ти прилича на пирон". Тоест лихвената политика не е много добър инструмент, за да могат да се регулират социалните неравенства. Видяхме ефектa от всичко това и продължаваме да го виждаме и това влияе на самия социум и се вижда дори и в политиката“, добави Атанасов.

Има ли сценарии, при които могат да се получат сътресение на пазарите и "патова ситуация" за централните банки? Ще се пренесе ли ефектът от еврозоната в България? Ще направи ли ЕЦБ пауза по отношение на лихвите на 17 октомври? Ще стигне ли до паритет между долара и еврото и само от позицията на Фед ли зависи кой сценарий ще се развие?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още