fallback

Базата на "АмонРа Енерджи" в Шумен ще започне да се строи през пролетта на 2025 г.

Дружеството преговаря за придобиване на дистрибуторите му в Сърбия и Северна Македония и ще открие представителство в Гърция до края на годината

17:02 | 13.09.24 г.

През пролетта на 2025 г. се очаква да започне строителството на логистичната и офис база на търговеца на соларни системи „АмонРа Енерджи“ АД в Шумен.

Дружеството закупи терен с площ около 7000 кв.м в индустриалния парк в града през 2023 г.

Компанията продължава с разширяването на дейността си на Балканите. От миналата година работи нейно дъщерно дружество в Румъния - „Амон Ра Енерджи Ро“. В момента се водят преговори за придобиване на дистрибуторите ѝ в Сърбия и Северна Македония, съобщават от дружеството.

До края на 2024 г. „АмонРа Енерджи“ планира да открие представителство за северните части на Гърция, допълват от компанията.

За полугодието дружеството реализира приходи от дейността за 22,9 млн. лева, или над два пъти по-малко в сравнение с полугодието на 2023 г., когато бяха отчетени близо 50,9 млн. лева. Свиването е заради спада на цените на фотоволтаичните компоненти, който се наблюдава от 2023 г.

Дружеството обаче свива и разходите над два пъти до 20,4 млн. лева от 50,7 млн. лева, като така увеличава печалбата повече от два пъти до близо 2,5 млн. лева към края на юни в сравнение с малко над 1 млн. лева за същия период на миналата година.

Компанията отчита отрицателен нетен паричен поток от оперативна дейност в размер на 865 хил. лева за полугодието при положителен за близо 1,5 млн. лева година по-рано. Положителен е нетният паричен поток от финансова дейност в размер на близо 1 млн. лева, а паричните средства се увеличават до 156 хил. лева към края на юни при 62 хил. лева към края на юни 2023 г.

Акционерите на „АмонРа Енерджи“ одобриха изплащането на близо 24 ст. бруто дивидент на акция за 2023 г. Нетният дивидент е малко под 23 ст. на акция. Изплащането на дивидента ще започне на 30 септември чрез Централния депозитар и „Уникредит Булбанк“ АД.

В последната година акциите на „АмонРа Енерджи“ поскъпват с малко над 3%, а пазарната капитализация е за близо 79,4 млн. лева.

Компанията се листна на пазар beam на Българската фондова борса (БФБ) в края на 2022 г., като набра над 3,1 млн. лева от инвеститорите. Основателят ѝ инж. Димитър Белелиев е категоричен, че ако дружеството реши да прави по-големи инвестиции, по-скоро ще потърси отново капитал на борсата, отколкото да отложи разпределянето на дивидент. Дружеството е поело ангажимент да изплаща на инвеститорите 80% от реализираната печалба. 

Свързани компании:

АмонРа Енерджи АД-София - постоянна емисия(AMON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още