fallback

Акциите на „Бианор Холдинг“ се местят за търговия на сегмент Premium на БФБ

Промяната влиза в сила от 16 септември 2024 г.

10:17 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Акциите на „Бианор Холдинг“ АД се местят за търговия на сегмент Premium на основен пазар на Българската фондова борса (БФБ) от следващата седмица, съобщават от борсата.

В момента акциите на дружеството се търгуват на сегмент Standard на основен пазар на БФБ.

Промяната влиза в сила от 16 септември 2024 г.

БФБ ще наблюдава емисията в продължение на 6 месеца, за да прецени дали покрива изискванията да остане да се търгува на сегмент Premium и след това.

Допреди една година акциите на „Бианор Холдинг“ се търгуваха на алтернативен пазар на БФБ – пазарът на най-слабо ликвидните книжа. През септември 2023 г. книжата на компанията бяха преместени на основен пазар, сегмент Standard, след като дружеството положи усилия да подобри ликвидността, вкл. и с маркет мейкър.

Последващото наблюдение на акцията беше прекратено през март т.г., а регистрацията на сегмент Standard – потвърдена от БФБ.

От средата на март 2024 г. акцията стана част от индекса на 40-те най-ликвидни компании на БФБ BGBX40. Според есенното ребалансиране на индексите, обявено на 9 септември, акцията запазва мястото си в бенчмарка.

В момента тече процедура за ново увеличение на капитала на „Бианор Холдинг“ заради серията от придобивания на по-малки ИТ компании. Миналата седмица Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта на дружеството, а от 17 септември започва търговията с правата за увеличението.

Крайната дата за прехвърляне на правата на компанията е 2 октомври 2024 г. Акции се записват от 17 септември до 10 октомври.

Компанията увеличава капитала чрез публично предлагане на 4 096 711 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас и от същия клас акции както съществуващите акции, с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 6 лева всяка съгласно решение на съвета на директорите от 29 юли 2024 г.

Увеличението на капитала на дружеството се обслужва от ИП „София Интернешънъл Секюритиз“ АД.

Това е третото увеличение на капитала на „Бианор Холдинг“ за малко повече от година. Средствата, набрани от това IPO, ще бъдат използвани за придобивания в Западна Европа и за погасяване на задължение по мостово финансиране за придобиването на „Диджитал Лайтс“ по-рано тази година.

За първата половина на годината дружеството отчете 192% ръст на приходите от дейността до почти 8,5 млн. лева в сравнение с 2,9 млн. лева за първата половина на 2023 г. Разходите около сделките обаче са високи – увеличението на общите разходи на дружеството е почти тройно до над 9,3 млн. лева от 3,2 млн. лева, най-вече заради силния ръст на разходите за външни услуги и за персонал. Така компанията реализира загуба в размер на 605 хил. лева за полугодието при загуба в размер на 171 хил. лева за първата половина на 2023 г.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ почти удвояват цената си, като поскъпват с 95%, а пазарната капитализация надвишава 74,3 млн. лева.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още