fallback

Петролът поскъпва в края на волатилната седмица*

Производителите в САЩ оценяват щетите след урагана "Франсин"

09:46 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се повишава в петък поради прекъсването на добива в Мексиканския залив в САЩ, където ураганът „Франсин“ принуди производителите да евакуират платформите, преди стихията да достигне бреговете на Луизиана, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 34 цента, или 0,5%, до 72,31 долара за барел. Фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) прибавят към цената си 39 цента, или 0,6%, до 69,36 долара за барел.

Ако тези нива се задържат, двата бенчмарка ще прекъснат серията си от седмични понижения въпреки по-трудното начало на периода, при което във вторник цената на Брента падна под 70 долара за барел за първи път от края на 2021 г. На сегашните нива сортът ще отбележи седмично повишение от около 1,7%, а WTI - над 2%.

Производителите на петрол в САЩ оцениха щетите и извършиха проверки за безопасност в четвъртък, докато се подготвяха да възобновят работата си в Мексиканския залив. Анализаторите на UBS прогнозираха, че производството в региона през септември ще намалее с 50 000 барела на ден на месечна база, докато анализаторите на FGE оцениха спада с 60 000 до 1,69 млн. барела на ден.

По официални данни към четвъртък близо 42% от добива на петрол в региона е спрян.

На този фон очакванията за потреблението на „черно злато“ остават мрачни. Тази седмица и Организацията на страните износителки на петрол, и Международната агенция по енергетика понижиха прогнозите си за ръста на търсенето, позовавайки се на икономическите трудности в Китай, най-големия вносител на петрол в света.

Вносът на суров петрол в Китай е бил средно с 3,1% по-нисък тази година от януари до август в сравнение със същия период на миналата година, сочат митнически данни от вторник.

„Слабото вътрешно търсене в Поднебесната империя се превърна в гореща тема и беше допълнително подчертано от разочароващите данни за търговията през август“, посочват анализаторите на FGE.

Притесненията за търсенето нараснаха и в Съединените щати. Фючърсите върху бензина и дестилатите в САЩ се търгуваха на многогодишно дъно тази седмица, тъй като анализаторите изтъкнаха по-слабото от очакваното търсене в страната, която е най-големият потребител на „черно злато“ в света.

Запасите от петрол и горива в САЩ нараснаха през миналата седмица, тъй като търсенето рязко намаля, показаха данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ в сряда.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още