fallback

Европейските акции затвориха сесията с ръстове

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши до едноседмичен връх

21:14 | 12.09.24 г.

Европейските борси затвориха с ръстове в четвъртък, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) отново намали лихвените проценти, тъй като инфлацията е близо до целта от 2%, а местната икономика избягва рецесията.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,8% до 512,08 пункта, което е едноседмичен връх, съобщава Ройтерс.

В Германия DAX добави 1,03% до 18 518,39 пункта, във Великобритания FTSE 100 нарасна с 0,57% до 8240,97 пункта, а във Франция CAC 40 – с 0,52% до 7435,07 пункта.

ЕЦБ понижи лихвения си процент по депозитите с 25 базисни пункта до 3,5%, което беше очаквано от инвеститорите. Първото намаление на лихвите банката предприе през юни.

Вниманието на инвеститорите вече е насочено към заседанието на Федералния резерв на САЩ следващата седмица. Прогнозите също са за намаляване на лихвите на американската централна банка.

Очакванията са британската централна банка да задържи лихвите на срещата си по-късно този месец.

„Рискът от прегряване на икономиката поради по-нататъшни намаления на лихвите изглежда нисък, което прави очакванията на икономистите за още едно намаление на лихвите преди края на годината много вероятни. Моделът на ЕЦБ за намаляване, наблюдение и повторение вероятно ще продължи“, казва Майкъл Фийлд, европейски пазарен стратег в Morningstar.

Понастоящем паричните пазари виждат 54% шанс за намаляване на лихвите с 25 базисни точки от ЕЦБ през декември.

От икономическите сектори най-силен ръст отбелязаха акциите на добивните компании – с 2,4% средно, заради повишението на цените на неблагородните метали, подкрепени от надеждите за намаляване на лихвените проценти в САЩ.

Технологичните акции посъпнаха с 2%.

Акциите на Roche поевтиняха с 2,2%, след като швейцарският производител на лекарства заяви, че обещаващите резултати от ранен етап на изпитване на неговото експериментално лекарство за отслабване се основават само на шестима пациенти.

Акциите на производителя на напитки Diageo поскъпнаха с 3%, след като BofA Global Research повиши рейтинга на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още