fallback

Еврото поскъпна спрямо долара след решението на ЕЦБ*

Депозитната лихва на ЕЦБ беше намалена с още четвърт пункт до 3,5%

16:33 | 12.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Еврото поскъпна спрямо долара след очакваното понижение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка. Стойността на единната европейска валута се повиши с 0,2% до 1,104 за долар.

След първото намаление през юни, последвано от пауза през юли, в четвъртък депозитната лихва на ЕЦБ беше намалена с още четвърт пункт до 3,5%.

Две други лихвени ставки също бяха коригирани като част от представената през март ревизия на политиката на базираната във Франкфурт банка. Основните лихвени проценти по рефинансиране и пределните лихвени проценти по кредити бяха понижени с по 60 базисни точки. Целта е в крайна сметка да се даде на банките по-голяма свобода на действие по отношение на това колко парични средства са им необходими, за да работят.

Представителите на Европейската централна банка изглеждаха относително единни в подкрепата си за намаляване на лихвените проценти тази седмица, въпреки че отвъд това се появяват пукнатини и сблъсъците стават все по-вероятни с приближаването на депозитната ставка до 3%.

„Ястреби“ като Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на регулатора, и президента на Германската централна банка Йоахим Нагел предупреждават да не се предприемат твърде бързи стъпки към облекчение, преди инфлацията да е овладяна. Други се опасяват, че позицията на ЕЦБ може да стане твърде рестриктивна и да ограничава икономиката повече, отколкото е необходимо.

*Данните са актуални към 16:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още