fallback

Акционерите на "Шелли груп" ще гласуват преобразуването в ЕД през октомври

Промяната е само за правната форма на дружеството. Седалището, капиталът, акционерите и служителите няма да бъдат засегнати

12:20 | 12.09.24 г.

На 14 октомври 2024 г. ще се проведе общото събрание на „Шелли груп“ АД, на което акционерите ще гласуват плана за преобразуването на компанията в европейско дружество (ЕД).

Поканата и материалите са публикувани на сайта x3news.com.

Акционерите ще приемат и нов устав на компанията, който отразява преобразуването ѝ, ще преизберат членовете на управителните органи, ще гласуват възнагражденията им (остават същите), както и ще изберат одитор за 2024 г.

Името на компанията ще се промени на „Шелли груп“ ЕД (Европейско дружество „Шелли груп“) – т.е. промяната е само в правната форма. Седалището на дружеството остава в България, запазва се и съответният предмет на дейност.

„Целият записан капитал на „Шелли груп“ АД в размера към момента на вписване на преобразуването в Търговския регистър става записаният капитал на „Шелли груп“ ЕД. Акционерите в „Шелли груп“ АД остават акционери и в „Шелли груп“ ЕД в същия обем и със същия брой акции.

Дружеството запазва статута си на холдинг по смисъла на Търговския закон, както и статута си на публично дружество по смисъла на Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Управлението на дружеството ще е едностепенно, като настоящите членове на съвета на директорите – Димитър Димитров, Волфганг Кирш, Светлин Тодоров, Николай Мартинов, Кристоф Виланек, ще бъдат преизбрани в съвета на директорите на европейското дружество.

Възнагражденията на съвета на директорите се запазват в същия размер, предвижда планът за преобразуването на дружеството.

Преобразуването няма да засегне трудовите договори на работниците и служителите в компанията и нейните дъщерни дружества. Няма да се предприемат мерки, които биха повлияли на положението на служителите и на възможността за получаване на възнаграждения под формата на акции, предвижда още планът.

Процесът по преобразуване на „Шелли груп“ в европейско дружество започна в края на 2023 г., когато акционерите гласуваха ръководството на компанията да започне подготовка за това.

Европейското дружество, или SE (Societas Europea), е вид публично дружество с ограничена отговорност, което позволява управляване на бизнеса в различни европейски държави съгласно единен набор от правила. При създаването на европейско дружество е по-лесно да се реорганизират дейностите под една европейска марка и да се управляват, без да се създава мрежа от дъщерни дружества.

Основно изискване за една компания да създаде европейско дружество е регистрираното и главно управление да са в една и съща страна от Европейския съюз (ЕС), да има присъствие и в други държави от ЕС, да е с минимален записан капитал от 120 хил. евро.

Планът за преобразуване на „Шелли груп“ беше гласуван финално от ръководството на дружеството в края на юли 2024 г.

Акциите на „Шелли груп“ поскъпват с близо 60% в последната година, а пазарната капитализация е почти 641 млн. евро (над 1,2 млрд. лева).

От средата на юли акциите на компанията се търгуват на новия сегмент на Българската фондова борса (БФБ) за двойно листване в София и на Xetra във Франкфурт, Германия, EuroBridge. Това е първата компания, която търгува акциите си на този сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още