fallback

Nikkei и Taiex поведоха ръстовете на борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион

Акциите на Tokyo Electron поскъпнаха с 4,8%, а на Advantest - с 9%

11:22 | 12.09.24 г.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха предимно повишения в четвъртък, следвайки ръстовете на Wall Street от сряда, предаде CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 скочи с 3,41% и затвори на 36 833,27 пункта, а тайванският претеглен индекс Taiex се повиши с 2,96% и завърши на 21 653,25 пункта.

Акциите на Tokyo Electron поскъпнаха с 4,8%, на Advantest - с 9%, а тези на Renesas Electronics - с 3,47%. Акциите на SoftBank Group, която притежава дял в компанията за производство на чипове Arm, скочиха с 8,4%.

Южнокорейският показател Kospi напредна с 1,67%, а измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq нарасна с 3%.

Акциите на SK Hynix и Samsung Electronics поскъпнаха съответно с над 8% и 1,85%. Акциите на Hon Hai Precision Industry - известна в международен план като Foxconn – бяха нагоре с 4,72%.

Акциите на производителите на чипове в Азия поскъпнаха, след като главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг изложи убедителни аргументи за бъдещото търсене на чипове с изкуствен интелект.

Отделно от това акциите на Seven&i скочиха с цели 7,3%, след като Bloomberg съобщи, че Alimentation Couche-Tard обмисля да увеличи офертата си за японската група за търговия на дребно. В доклада обаче се отбелязва, че Couche-Tard ще трябва да излезе с много по-привлекателно предложение от първоначалния подход за изкупуване на стойност 39 млрд. долара.

Couche-Tard все още обсъжда следващите стъпки и не е сигурно, че ще представи друго предложение, посочва Bloomberg.

На икономическия фронт цените на производител в Япония са нараснали с 2,5% на годишна база през август, което е по-малко от очакваните 2,8% и от отчетените 3% през предходния месец. Данните са сред ключовите показатели, наблюдавани отблизо от Японската централна банка. Финансовата институция вече сигнализира, че възнамерява да продължи да повишава лихвените проценти през следващите месеци.

По-късно инвеститорите ще насочат поглед и към публикуването на индекса на цените на производител в Хонконг за второто тримесечие.

Властите на Индия също ще оповестят данни за индекса на потребителските цени за август в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват той да се е повишил с 3,5% на годишна база след ръста от 3,54 на сто през юли.

Австралийският показател S&P/ASX 200 се повиши с 1,1% и затвори на ниво от 8075,7 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 1 на сто, докато измерителят CSI 300 в континентален Китай се понижи с 0,43% и приключи на ниво от 3172,9 пункта.

В сряда в САЩ широкият пазарен показател S&P 500 напредна с 1,07%, а технологичният измерител Nasdaq Composite се повиши с 2,17%. Индексът на сините чипове Dow Jones нарасна с 0,31 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още