fallback

Дългът на Европа нараства рекордно бързо през септември

Регионът не напът да премине границата от 100 млрд. евро, докато кредитополучателите се възползват от по-ниската доходност и сравнително спокойните пазари

21:41 | 11.09.24 г.

Европа е напът да премине границата от 100 милиарда евро по отношение на емитирания дълг през септември за рекордно кратко време, тъй като кредитополучателите се възползват от по-ниската доходност и сравнително спокойните пазари, за да натрупат дългове преди президентските избори в САЩ през ноември, съобщава Bloomberg.

Прагът ще бъде преминат две седмици по-рано спрямо същия месец на предходната година, достигайки темп, който последно е регистриран през 2014 г.

Около 97,2 млрд. евро са били продадени под формата на облигации до вторник и поне още 6,6 млрд. евро трябва да бъдат обявени в рамките на деня.

Въпреки че натовареният първичен пазар не е нещо ново за септември, перспективата за бурни колебания в цените с наближаването на изборите през ноември насърчава емитентите да заключат продажбите на дълга си по-рано. Доходността падна, като Европейската централна банка се очаква да намали лихвите с четвърт процентен пункт в четвъртък, второ понижение на лихвите за 2024 г.

„Тъй като лихвените проценти спадат от края на юли, фокусираните върху доходността емитенти имат допълнителна причина да емитират“, изтъква Матиас Решке от JPMorgan Chase & Co.

През август беше отчетен рекорд при емитирането на корпоративен дълг в Европа. Графика: Bloomberg

Продажбите на облигации от Италия, Европейския съюз (ЕС) и Великобритания помогнаха за увеличаване на обемите от началото на месеца. В случая с Италия, суверенът получи рекордно количество оферти за своята емисия от 30-годишни облигации на стойност 8 млрд. евро.

Корпоративните облигации вече регистрират 18,5 млрд. евро, като в сряда бе продаден дълг за още 4,6 млрд. евро. Това се случва след рекордно силен август, когато стойността достигна близо 30 млрд. евро.

Дори по-рисковите компании излизат на пазара с четири сделки в изпадналия в затруднения комунален сектор на Великобритания. Продажбите на дълг на AT1 достигнаха седмичен рекорд миналата седмица.

„След тримесечните резултати идват американските избори, което може да доведе до известна волатилност и след това наближаваме края на годината“, коментира Стефани Бесе от Natixis CIB.

В САЩ компаниите с голяма пазарна капитализация се възползват от спада в разходите по заеми, като от началото на месеца са продадени облигации за около 103 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още