fallback

Ефектът „Тръмп“ върху пазарите отслабва още повече след дебата

Движението на редица акции, за които се приема, че биха поскъпнали, ако Тръмп спечели, е сигнал за менящите се настроения в полза на Харис, въпреки че още няма нищо сигурно

17:22 | 11.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Трейдърите все повече се отдръпват от залозите за победа на Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори след вчерашния дебат между него и вицепрезидента Камала Харис, пише Bloomberg.

Акциите на Trump Media & Technology Group Corp. поевтиняват с над 16% минути след началото на редовната борсова сесия в сряда. В същото време цената на биткойна остава на червено със спад от 0,4% за денонощието до 56 496 долара.

Измерител на Bloomberg за силата на долара успява засега да обърне тенденцията на спад с минимален растеж. Той бе на червено, тъй като по-силният долар започна да се асоциира с Тръмп заради плановете му да наказва страни, които обръщат гръб на валутата.

Върху цената на долара ефект оказаха и последните данни за потребителските цени на САЩ, според които годишната инфлация е намаляла до най-ниското си ниво от февруари 2021 г. Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,2% през месеца, което е в унисон с прогнозата на Dow Jones.

И макар движението на редица акции, за които се приема, че биха поскъпнали, ако Тръмп спечели, да е сигнал за менящите се настроения в полза на Харис, стратезите предупреждават да не се разчита само на ценовото движение. Надпреварата остава непредсказуема и някои промени могат да бъдат обяснени и с изменение на прогнозите за американската икономика.

Пазарите изглежда отредиха победата на Харис, посочва Франческо Песоле, валутен стратег на ING Bank. На валутните пазари победата на Тръмп се свързва със силен долар, допълни още той.

Шансовете за победа на кандидата на Демократическата партия се увеличиха на платформата за залози PredictIt до 56% спрямо 53% преди дебата. Wall Street коригира своите прогнози през последните седмици, проследявайки представянето на Харис в социологическите проучвания.

Един от факторите, който усложнява пазарната интерпретация на дебата, е и докладът за потребителските цени. Очаква се Федералният резерв да намали лихвените проценти по-късно следващата седмица, като според някои стратези ефектът на паричната политика трябва да има по-голяма тежест от спекулациите около американската политика.

Стратезите на Citigroup Inc. посочват, че именно първоначалното поевтиняване на долара е индикатор, че Харис се е представила по-добре от Тръмп на дебата, но допълват, че се очаква валутата да остане силна до ноември, като се има предвид, че митата остават централен стълб на икономическата платформа на републиканеца.

„Остава да се види дали избирателите ще се съгласят със залозите и финансовите пазари“, коментира Даниел Тобон от Citigroup.

Мохит Кумар от Jefferies International също се присъединява към предпазливостта по отношение на търговията, свързана с конкретен кандидат, и посочва, че дебатът не е извел ясен победител. Но въпреки това той признава, че Харис се е представила по-добре от очакваното и нейните политики ще се фокусират по-малко върху данъчни съкращения и фискална експанзия от тези на Тръмп.

Според Saxo Bank все още е предизвикателство да се вземе предвид ефектът на Харис, особено като се има предвид, че демократите най-вероятно ще се разделят в Конгреса.

Харис може да има по-осезаемо влияние върху различни сектори, като в същото време някои от ефектите на Тръмп може да останат на заден план като отслабването на китайския юан и инерцията при акциите на компаниите от сферата на сигурността, посочва Чару Чанан от Saxo.

„Основният извод на пазарите от всички политически анализи е, че би било финансова глупост да сме убедени кой ще спечели тези избори, които са след осем седмици“, посочва на свой ред Марк Къдмор от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още