fallback

Търговията с правата за увеличението на капитала на „Бианор Холдинг“ започва на 17 септември

Акции могат да се записват в периода 17 септември - 10 октомври, съобщават от БФБ

17:30 | 11.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор

От 17 септември 2024 г. започва търговията с правата за увеличението на капитала на „Бианор Холдинг“ АД, съобщават от Българската фондова борса (БФБ).

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта на дружеството миналата седмица.

Компанията увеличава капитала чрез публично предлагане на 4 096 711 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас и от същия клас акции както съществуващите акции, с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 6 лева всяка съгласно решение на съвета на директорите от 29 юли 2024 г.

Крайната дата за прехвърляне на правата на компанията е 2 октомври 2024 г.

От 17 септември започва и записването на акции от увеличението. Крайният срок за записване на акции е 10 октомври.

Увеличението на капитала на дружеството се обслужва от ИП „София Интернешънъл Секюритиз“ АД.

Последната дата за сключване на сделки с акции на „Бианор Холдинг“, в резултат на които приобретателят има право да участва в увеличението на капитала, беше 10 септември.

За първата половина на годината дружеството отчете 192% ръст на приходите от дейността до почти 8,5 млн. лева в сравнение с 2,9 млн. лева за първата половина на 2023 г.

Разходите около сделките обаче са високи – увеличението на общите разходи на дружеството е почти тройно до над 9,3 млн. лева от 3,2 млн. лева, най-вече заради силния ръст на разходите за външни услуги и за персонал.

Така компанията реализира загуба в размер на 605 хил. лева за полугодието при загуба в размер на 171 хил. лева за първата половина на 2023 г.

Това е третото увеличение на капитала на „Бианор Холдинг“ за малко повече от година.

От компанията съобщават, че вече има поети ангажименти от инвеститори за участие в увеличението на капитала за около 21 млн. лв. Средствата, набрани от това IPO, ще бъдат използвани за придобивания в Западна Европа и за погасяване на задължение по мостово финансиране за придобиването на „Диджитал Лайтс“ по-рано тази година.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ почти удвояват цената си, като поскъпват с 94%, а пазарната капитализация на дружеството достига над 73,7 млн. лева.

Компанията се превръща в ключов наемател в „Синерджи Тауър“ в „София Тех Парк“ – офис сградата на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ (ФНИБ). ФНИБ обяви, че „Бианор Холдинг“ е наело допълнителни офиси в сградата, като ще заеме целия 15-ти етаж. Договорът за наем е за 5 години. Така ФНИБ запълва сградата на малко над 60%.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД - права, септември 2024 г.(BNR3)

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още