fallback

Мрачни облаци надвиснаха над борсите в Европа заради проблемите на автомобилния сектор

Акциите на BMW поевтиняха с около 11%, след като компанията понижи годишните си цели на фона на мащабна сервизна акция

19:40 | 10.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията със спадове на фона на проблемите на местните автомобилни компании, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,54% до 507,95 пункта.

Германският показател DAX изтри 0,96% от стойността си, смъквайки се до равнище от 18 265,92 пункта.

Френският индекс CAC записа понижение от 0,24 на сто до 7407,55 пункта.

Британският измерител FTSE отчете спад от 0,78% до 8205,98 пункта.

Във фокуса на пазарите попадна новината за сервизната акция на BMW AG, засягаща 1,5 млн. превозни средства. Това накара германският концерн да понижи годишните си цели. Проблемът с автомобили се отнася до дефектна спирачна система.

През 2024 г. доставките на превозни средства ще се "понижат незначително" на годишна основа, засягайки рентабилността на компанията, тъй като оперативният марж в автомобилното подразделение, което е ключово за компанията, се очаква да е в диапазона "от 6 до 7 на сто" спрямо 8-10 на сто преди това, изтъква BMW.

Акциите на BMW поевтиняха с около 11 на сто.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 110 септември.

Междувременно цената на книжата на Volkswagen се понижи с над 3,3%, след като стана ясно, че компанията се отказва от редица трудови споразумения с влиятелния профсъюз IG Metall. Една от договореностите, които Volkswagen няма да продължи да спазва, предвижда гарантиране на работните места до 2029 г. на заетите в шест германски завода, съобщи синдикатът.

Книжата на Mercedes, другият голям германски автомобилен концерн, поевтиняха с над 4,8% въпреки че компанията обяви, че разработва заедно с американската Factorial нов вид батерия за електромобили, която трябва значително да увеличи пробега с едно зареждане.

Трейдърите реагираха и на данните за инфлацията в Германия, която се забавя до най-ниското си ниво от повее от три години през август. Инфлацията, хармонизирана за сравнение с други страни от Европейския съюз, се е забавила до 2% през август на месечна основа, което е най-ниското ѝ ниво от юни 2021 г. насам благодарение на по-ниските цени на енергоносителите.

Междувременно стана ясно, че Пекин отново предлага да бъдат проведени преговори с Европейската комисия, като Китай се надява да бъде договорено облекчаване на предложените по-високи мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в азиатската страна. Позицията на Пекин е била изразена от заместник-министъра на търговията на Китай Ли Фей по време на среща в Брюксел с генералния директор по въпросите на търговията към Еврокомисията Сабин Уеънд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още