fallback

Промяната в политиката на ЕЦБ може да доведе до паритет на еврото спрямо долара

Според последните прогнози на Morgan Stanley единната валута може да се срине до 1,02 за долар до края на годината

11:47 | 10.09.24 г.

Според Morgan Stanley еврото ще се понижи до паритет с долара в рамките на няколко месеца, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава облекчаването на политиката си, за да се справи с отслабващата икономика на еврозоната, предава Bloomberg.

Американската банка очаква единната валута да се срине до 1,02 за долар до края на годината, което е обезценяване с приблизително 7% спрямо сегашните ѝ нива, заяви в интервю Дейвид Адамс, ръководител на отдела за валутна стратегия на „Групата на 10-те“. Очакванията се основават на вероятността ЕЦБ са продължи с намаляването на лихви на следващите си три заседания.

Тази прогноза е най-неблагоприятната сред валутните анализатори, анкетирани от Bloomberg, като консенсусната оценка предвижда, че еврото всъщност ще поскъпне и ще завърши годината на ниво от 1,11 за долар. Коментарите се случват преди очакваното понижение на лихвения процент с четвърт пункт на заседанието на ЕЦБ този четвъртък, като вниманието на трейдърите е насочено твърдо към перспективите за паричната политика в еврозоната през следващите месеци.

Еврото отстъпва от най-силното си ниво от една година насам. Изображение: Bloomberg

„Има много възможности пазарът да се преориентира към факта, че Европейската централна банка може да намали разходите по заемите по-рязко и по-бързо от това, което се оценява в момента“, посочи Дейвид Адамс, който преди това е работил във Федералния резерв на Ню Йорк.

Макар че през последните месеци вниманието е насочено към политиката във Франция, Адамс смята, че политическите събития в Германия са също толкова обезпокоителни за дългосрочната политическа стабилност в региона.

„Премиите за политически риск и несигурността нарастват в момент, когато икономическият растеж се забавя“, заяви той. „И двата фактора предполагат, че инвеститорите ще бъдат по-малко склонни да влагат капитал в региона“, добави експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още