fallback

Докладът „Драги“ осигури положителен седмичен старт за борсите в Европа

Акциите на компаниите за луксозни стоки се оказаха големите губещи в рамките на деня

19:20 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия от седмицата с повишения на фона на публикувания доклад на бившия гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,76% до 510,,41 пункта.

Френският измерител CAC прибави 0,99% към стойността си, покачвайки се до ниво от 7425,26 пункта.

Британският показател FTSE записа ръст от 1,09% до 8270,84 пункта.

Германският индекс DAX напредна с  0,71% до 18 431,32 пункта.

Според доклада на Драги Европейският съюз (ЕС) се нуждае от значително количество допълнителни инвестиции, за да може да бъде геополитически релевантен на държави като Китай и САЩ. Бившият премиер на Италия призовава Брюксел да инвестира до 800 млрд. евро допълнително на година, за да може блокът да стане по-конкурентоспособен, както и да се ангажира с редовното емитиране на общ дълг.

Драги също така настоява и за развитието на напреднали технологии, план за изпълнение на климатичните цели и стимулиране на отбранителните способности, като също така се подсигури и снабдяването с ключови суровини, наричайки задачата „екзистенциално предизвикателство“.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 9 септември.

От своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че държавите в ЕС трябва да определят следващите общоевропейски проекти, които да бъдат финансирани с европейски средства. Тя посочи няколко важни цели пред ЕС, очертани в доклада - необходимостта от ограничаване на въглеродното замърсяване с въвеждането на нови технически достижения, намаляване на цените на енергията и бюрокрацията; подобряване на цифровизацията; осигуряване на повече умения за работещите; по-устойчиви вериги за производство и снабдяване със суровини.

При индивидуалните акции книжата на Burberry поевтиняха с над 7% на фона на охлаждането при търговията с акции на компаниите за луксозни стоки. Цената на акциите на Hugo Boss и Kering се понижи съответно с 4,36% и 2,52 на сто.

Книжата на германския автомобилен концерн Volkswagen AG поевтиняха с 0,26 на сто, след като миналата седмица компанията обяви, че планира да затвори заводи в Германия, за да се справи с проблемите, които я разтърсват като липсата на контрол върху разходите и ниския марж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още