fallback

Американските акции с малка капитализация изглеждат привлекателни

Понижаването на лихвите и стабилизирането на икономиката могат да подобрят значително представянето им

22:00 | 12.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Със спада на инфлацията и очакванията на Федералния резерв да намали лихвените проценти на срещата си по-късно този месец, насрещните ветрове за акциите с малка капитализация от последните няколко години са напът да затихнат, пише за Wall Street Journal Лори Йоаноу.

Акциите с малка капитализация са по-чувствителни към лихвените проценти и икономическите условия в САЩ, отколкото акциите с голяма, тъй като те обикновено имат повече дългове и разчитат повече на банково финансиране за своите операции. Освен това компаниите с малка капитализация често са по-фокусирани върху вътрешния пазар от тези с голяма и се страдат, когато американските потребители са тормозени от инфлация или слаба икономика.

„Акциите с малка капитализация, бяха засегнати от инфлацията и нарастващите лихвени проценти в САЩ, като представиха слабо и бяха пренебрегнати от много инвеститори“, коментира Ник Каливас, стратег в Invesco, който отбелязва, че акциите с малка капитализация са изоставали от другите в продължение на десетилетие. От 1 август 2014 г. до 1 август 2024 г. индексът на малките акции Russell 2000 е донесъл 8,91% годишно в сравнение с възвръщаемостта от 15% на индекса на големите акции S&P 500.

Досега тази година малките акции продължават да бъдат засенчени от по-големите си събратя. За годината до 30 август индексът S&P SmallCap 600 и индексът на дребните акции Russell 2000 са се повишили съответно с 8,4% и 10,4%, докато S&P 500 е възвърнал 19,5%.

Но анализаторите и инвеститорите са все по-оптимистично настроени относно потенциала на компаниите с малка капитализация да надминат тези с голяма през следващите месеци, водени от вероятността САЩ да не изпаднат в рецесия и лихвените проценти да паднат с до 1,5 процентни пункта до края на 2025 г., посочва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research. „Според прогнозите за печалбите на анализаторите от Уолстрийт акциите от S&P SmallCap 600 се очаква да отбележат 22,1% увеличение на печалбите през 2025 г. спрямо 14,8% за тези от S&P 500“, казва той.

Нещо повече, инвеститорите започнаха да купуват масово малките капитализации. Борсово търгуваните фондове (ETF) за акции с малка капитализация са набрали нетно 25,1 милиарда долара за годината до 30 август, което е почти три пъти спрямо 9,4 милиарда долара, инвестирани през същия период на 2023 г., съобщава Morningstar Direct.

Финансовите съветници предупреждават, че малките капитализации представляват уникални рискове за индивидуалните инвеститори.

„Компаниите с малка капитализация са по-волатилни от тези с голяма и са по-малко ликвидни, така че може да бъде скъпо да ги търгувате сами“, отбелязва Бил Хенч, портфолио мениджър във First Eagle Small Cap Opportunity Fund (FESCX), взаимен фонд с активи за 1,9 милиарда долара. „Те не се следени толкова внимателно, колкото големите компании от финансови анализатори и институции, като наличните изследвания на тези акции обикновено са ограничени.“

През последните няколко години акциите с малка капитализация бяха засенчени от растежните акции на технологичните гиганти, известни като Великолепната седморка -Amazon, Apple, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia и Tesla, които имат прекомерно тежест върху Nasdaq Composite Index и S&P 500 поради огромните им пазарни капитализации. Много инвеститори се насочиха към тези акции, водени от техните финансови резултати и иновации в областта на изкуствения интелект и други области, които имат значителен потенциал за растеж.

Сега, твърдят инвестиционни стратези, компаниите с малка капитализация се продават на исторически ниски оценки в сравнение с почти всяка друга група от акции, което ги прави подходящи за диверсификация. Към 30 август съотношение очаквана цена/печалба за 12-месечен период за S&P SmallCap 600 е 16,9 в сравнение с 22 за S&P 500.

„Малките капитализации са евтини, така че е добър момент за покупка“, казва Майк Палмър, управляващ директор на Ark Royal Wealth Management. Той казва, че за много инвеститори това може да изглежда като контрираща стратегия, като се има предвид, че Великолепната седморка продължават да управляват пазара. „Но ръста при нея може да не продължи вечно“, казва той.

Като се имат предвид рисковете от закупуване на отделни акции с малка капитализация, много анализатори и инвестиционни консултанти казват, че индивидуалните инвеститори, които искат да инвестират, трябва да обмислят закупуването на евтини ETF-и или взаимни фондове, които проследяват индекс с малка капитализация.

„Те предлагат голямо разнообразие от акции с малка капитализация във всички индустриалните сектори, така че инвеститорите получават широка диверсификация“, казва Закари Евънс, анализатор в Morningstar Research Services. Например ETF-ът Vanguard S&P Small-Cap 600 са активи за 2,9 милиарда долара инвестира във всички компании от S&P SmallCap 600, като нито една от тях съставлява повече от 0,64% от общите му активи. Коефициентът на разходите му (като дял от активите – бел. прев.) е 0,1%.

Имайте предвид, че има ключови разлики между индексите с малка капитализация, използвани за изграждане на ETF-и. Russell 2000 – широка мярка за малките акции – проследява 2000 американски компании със средна пазарна капитализация от 963 милиона долара и се преразглежда ежегодно, освен когато първичните публични предлагания (IPO) отговарят на критериите за допустимост. S&P SmallCap 600 включва компании със средна пазарна капитализация от 2 милиарда долара, които имат положителни печалби за последните четири тримесечия. Той се преразглежда при необходимост.

CRSP U.S. Small Cap е индекс на около 1400 американски акции с малка капитализация, които имат средна пазарна капитализация, коригирана спрямо фрий-флоута, от приблизително 3 милиарда долара. Много инвеститори не са запознати с този индекс, разработен и поддържан от Центъра за изследване на цените на ценните книжа, филиал на Чикагския университет. Индексът се обновява на всяко тримесечие и изисква най-малко 12,5% от акциите в обращение да се търгуват публично. Vanguard Small-Cap ETF с активи за 59,3 милиарда проследява CRSP U.S. Small Cap Index, като има съотношение на разходите от 0,05%.

„Скрийнингът за рентабилност е важен, ако инвестирате в компании с малка капитализация“, изтъква Кевин Гордън, старши инвестиционен стратег в Charles Schwab, който отбелязва, че 40% от акциите в индекса Russell 2000 са компании без печалби. „Важен е и скрийнингът за високо лихвено покритие (от печалбите – бел. прев.), което е способността да се плащат лихви по дълга на компанията, тъй като значителен спад на лихвените проценти ще отнеме време.“

Индексните ETF-и предлагат различни подходи за инвестиране в малка капитализация. Някои, като 11,8-милиардния iShares Russell 2000 Growth ETF, се фокусират върху растежни акции – компании, които са показали по-високи от средните ръстове на печалбите и имат висок потенциал. Други, като 30,1-милиардния Vanguard Small-Cap Value ETF, който проследява представянето на CRSP Small Cap Index, се фокусират върху акциите на стойността – подценени компании с добър фундамент.

Съществуват и други инвестиционни стилове, използвани от ETF-те с малка капитализация, като инерционна търговия и инвестиране на дивиденти.

В крайна сметка, инвестирането в акции с малка капитализация е дългосрочна стратегия и може да отнеме време, за да се реализират значителни печалби, казва Робърт Харви, сертифициран финансов съветник и вицепрезидент на Dimensional Fund Advisors, инвестиционен посредник, известен с инвестициите в малка капитализация, използвайки академични изследвания на пазарното поведение.

„Когато оценявате фонд, погледнете историята на компанията, която го управлява, и дългосрочното представяне на фонда“, съветва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още