fallback

Инфлацията в САЩ и лихвите в еврозоната ще движат пазарите тази седмица

Очаква се също така Apple да представи новия си iPhone

10:50 | 09.09.24 г.

И тази седмица ще бъде наситена с ключови за световните пазари данни. Предстои заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ), на което ще бъде решено дали лихвените проценти в еврозоната да бъдат понижени. Преди това ще бъде публикуван докладът за инфлацията в САЩ през август. Цените в страната за изминалия месец ще станат ясни малко преди заседанието по паричната политика на Федералния резерв, което ще се проведе по-късно този месец.

Цените на едро, потребителското кредитиране и оптимизмът на малкия бизнес са сред другите икономически данни от Вашингтон, очаквани през тази седмица.

Очаква се също така Apple да представи новия си iPhone, пише Investopedia. Ето какво ще движи пазарите през тази седмица.

Заседанието на Европейската централна банка

Двудневното заседание на ЕЦБ ще приключи в четвъртък, когато ще стане ясно и какво е решението на централните банкери за лихвените проценти в еврозоната. Очаква се представителите на финансовата институция отново да намалят разходите по заемите след първото понижение през юни.

Представителите на ЕЦБ до голяма степен са съгласни, че има възможност за по-нататъшно намаляване на лихвите, тъй като ръстът на потребителските цени все още съответства на прогнозите им за връщане към целта от 2% в края на следващата година.

След първоначалния ход през юни се очакват още облекчения на паричната политика през септември и декември. Инвеститорите не изключват и още едно през октомври.

Данни за инфлацията в САЩ преди срещата на Фед

Публикуването на данните за индекса на потребителските цени (ИПЦ) за август в сряда ще даде на представителите на Федералния резерв последни насоки за инфлацията преди срещата им на 17-18 септември.

Данните за юли показаха, че нарастването на цените се е отдръпнало до годишен темп от 2,9%. Макар да се очаква Фед да започне да понижава лихвените проценти на заседанието през този месец, промените в данните за инфлацията може да повлияят на темпа на облекчаване на паричната политика.

След данните за индекса на потребителските цени пазарните наблюдатели ще получат представа и за бъдещите тенденции в инфлацията с публикуването в четвъртък на доклада за индекса на цените на производител на едро (PPI).

Ключови технологични събития

Apple ще започне седмицата с продуктово събитие в понеделник, на което се очаква да представи новия iPhone 16, включващ подобрения в технологията за изкуствен интелект (AI), както и нови версии на Apple Watch и AirPods.

Също в понеделник започва конференцията Goldman Sachs Communacopia & Technology Conference, на която главният изпълнителен директор на Advanced Micro Devices Лиза Сю ще направи изказване в деня на откриването. Други водещи технологични и финансови компании също участват в четиридневното събитие, включително Cisco, Nvidia и Walmart и Snowflake.

Още отчети на водещи компании

Тримесечният отчет на търговеца на видеоигри на дребно GameStop във вторник ще постави акцент в календара на отчетите за седмицата. Други технологични отчети включват Oracle и Adobe.

Отчетът на Oxford Industries в сряда ще хвърли светлина върху продажбите на марки за облекло като Tommy Bahama, Southern Tide и Lilly Pulitzer.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още