fallback

Цената на петрола скочи с 1 долар заради очакван ураган в Мексиканския залив*

Пазарите се възстановяват след по-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ в петък

09:21 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Петролът поскъпва в понеделник, докато потенциална ураганна система се приближава до американското крайбрежие на Мексиканския залив, а пазарите се възстановяват след по-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ в петък, предава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 1 долар, или 1,48%, до 68,67 долара за барел. Тези върху сорта Брент прибавят към цената си с 99 цента, или 1,39%, до 72,05 долара за барел.

Според прогнозите метеорологична система в югозападната част на Мексиканския залив ще се превърне в ураган, преди да достигне северозападното крайбрежие на Мексиканския залив в САЩ, съобщи в неделя Националният център по ураганите на страната. На американското крайбрежие на Мексиканския залив се падат около 60% от капацитета за преработка на нефт в САЩ.

„На този фон настроенията донякъде се възстановяват след разпродажбите от миналата седмица“, заяви независимият пазарен анализатор Тина Тенг.

При затварянето на борсата в петък сортът Брент поевтиня с 10% за седмицата до най-ниското си ниво от декември 2021 г., а WTI с 8% до най-ниското си ниво от юни 2023 г.

„Суровият петрол отбеляза най-големия си седмичен спад от 11 месеца насам на фона на помрачаващия се икономически контекст. Разочароващите данни за работните места в САЩ в петък засилиха опасенията за затихващото търсене на петрол в най-големия потребител в света“, пишат анализаторите на ANZ.

Дългоочакваният правителствен доклад за работните места в САЩ показа, че работните места извън селскостопанския сектор са се увеличили с по-малко от очакванията на пазарните наблюдатели през август, нараствайки със 142 хил. Данните за юли пък бяха ревизирани в посока надолу до увеличение с 89 хил., което е най-малкият ръст след категоричния спад през декември 2020 г.

Един по-негативен пазар на труда би позволил Федералният резерв да намали лихвените проценти само с 25 базисни пункта този месец, а не с половин пункт, смятат анализатори. По-ниските лихвени проценти обикновено увеличават търсенето на „черно злато“, като стимулират икономическия растеж и правят петрола по-евтин за притежателите на валути, различни от долара.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още