fallback

Европейските борси записаха най-лошия си ден от началото на август

Смесените данни за работните места в САЩ помрачиха нагласите на инвеститорите на Стария континент

20:25 | 06.09.24 г.

Европейските борси отбелязаха спад за пета поредна сесия в петък и записаха най-лошия си ден от началото на август, след като очакван доклад за работните места в САЩ предложи смесени сигнали за размера на потенциалното понижаване на лихвите от Федералния резерв този месец, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1%. Индексът прекъсна и четириседмичната си печеливша серия, като отписа 2,5% в най-лошото си седмично представяне от седмицата до 2 август.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,73% и завърши седмицата на ниво от 8181,47 пункта. Германският DAX отписа 1,48% до ниво от 18 301,9 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 1,07% и приключи сесията на ниво от 7352,3 пункта.

Публикувани в петък данни показаха, че заетостта в САЩ е нараснала по-малко от очакванията през август, което може да намали вероятността Фед за пристъпи към понижение на лихвите с 50 вместо с 25 базисни пункта този месец, въпреки че безработицата намаля.

Инвеститорите оценяват само на 23% вероятността за понижение на лихвите с 50 базисни пункта, въпреки че за кратко очакванията нараснаха до 51% след публикуването на данните, сочи инструментът на CME FedWatch.

В Европа всички основни индекси отбелязаха спад с около 1%, като той беше по-голям в Германия, след като данни показаха, че промишленото производство в страната е намаляло с 2,4% през юли спрямо прогнози на анализаторите за понижение с 0,3 на сто.

Технологичният, суровинният и енергийният сектор бяха най-големите губещи в Stoxx 600, като всички записаха спад от над 2%. Книжата на производителите на чипове натежаха върху технологичния сектор подобно на спадовете при американските компании от сектора след по-слаби от очакванията резултати на Broadcom.

Спадове на цените на петрола и на металите натежаха върху книжата на суровинните компании, а чувствителният към лихвите банков сектор отбеляза спад от 1,8%. На обратния полюс, чувствителният към лихвите имотен сектор се повиши с 0,6% до най-високото си ниво от август 2022 г.

В макроикономически план ръстът на БВП на еврозоната беше ревизиран на 0,2% за второто тримесечие, след като преди това беше обявен ръст от 0,3%.

Следващата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще понижи лихвите с 25 базисни пункта. Но европейските пазари вероятно ще бъдат повлияни от развитията в чужбина, като данните за инфлацията в САЩ се очака да бъдат основната движеща сила на пазарите.

На корпоративния фронт книжата на Volvo Cars поевтиняха с 5,7%. Шведската автомобилна компания понижи маржа на печалбата си и амбициите си за приходите за втори път в рамките на година в четвъртък в своя ден на капиталовия пазар.

Полската компания InPost отбеляза ръст от 11,7% и оглави Stoxx 600, след като обяви ръст на печалбата си с 29% през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 06.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още