fallback

Слаби данни за работните места тласкат надолу щатските индекси в петък*

Разпродажби на технологични акции също тласкат надолу основните борсови индекси отвъд Океана

17:54 | 06.09.24 г.

Основните щатски индекси започват последната сесия за седмицата на червено, а инвеститорите са под влиянието на по-слабите от очакванията данни за работните места през август и последиците за паричната политика на САЩ, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва близо 189 пункта до ниво от 40 557,46 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,04% до равнище от 5446,31 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва спад от 1,68% до ниво от 16 845,26 пункта.

Големите технологични компании се представят слабо, тъй като инвеститорите продължават да избягват рискови активи поради засилване на опасенията на Wall Street за растежа. Книжата на Amazon и Alphabet поевтиняват с над 1%, а цената на акциите на Tesla намалява с 2%.

Broadcom отбелязва спад от 9 на сто, след като прогнозира непроменени приходи за фискалното четвърно тримесечие. Книжата на други производители на полупроводници също поевтиняват, като тези на Nvidia, Advanced Micro Devices и Marvell Technology са надолу с най-малко по 2%. iShares Semiconductor ETF отбелязва спад от 2%.

Нови данни за работните места през август показаха отново забавяне на пазара на труда. Поредица от слаби данни за трудовия пазар засилиха притесненията за стабилността на икономиката, като притесниха пазарите и подкопаха апетита за риск.

Работните места извън земеделието са нараснали със 142 хил. спрямо очакванията за 161 хил. на икономисти, участвали в допитване на Dow Jones. Но безработицата е намаляла до 4,2% в унисон с очакванията.

„Данните за работните места през август показват, че рисковете се увеличават, тъй като трудовият пазар явно се забавя, а Фед трябва да се намеси, за да предотврати рисковете“, коментира Сону Варгезе, глобален макростратег в компанията Carson Group. „Данните гарантират понижаване на лихвите през септември, но големият въпрос в действителност е дали Фед ще прояви решителност и ще ги понижи с 50 базисни пункта, за да изпревари назряващите рискове“, допълва той.

Много инвеститори са оптимистично настроени, че Фед ще понижи лихвите с поне четвърт процентен пункт в края на заседанието си по-късно през септември. Почти половината от трейдърите в момента очакват понижаване на лихвите с 50 базисни пункта, сочи инструментът CME Group FedWatch.

Данните от петък бяха публикувани след седмица на сътресения на фондовите пазари. S&P 500 е напът да се понижи с 3% и да отбележи най-лошата си седмица от април насам. Nasdaq е надолу с 4,2%, а Dow Jones, в който влизат 30 компании, се понижава с 1,9 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 3,678% и 3,97%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, отбелязва лек спад до ниво от 101,06 пункта. Еврото и паундът поевтиняват до ниво от съответно 1,11 долара и 1,316 долара. Спрямо йената щатските пари отписват 0,66% до равнище от 142,53 йени за долар. 

На стоковите пазари цените на петрола се насочват към големи седмични загуби, след като решението на ОПЕК+ да отложи повишаването на добива не успя да успокои притесненията, че предлагането ще превиши търсенето. 

Контрактите върху международния бенчмарк Брент с доставка за ноември са нагоре с 28 цента до 72,97 долара за барел. От началото на годината световният бенчмарк е отбелязал спад от 7,3%. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за октомври поскъпват с 63 цента до 69,43 долара за барел. От началото на годината те са надолу с 5,5%. 

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,2% до 2538,90 долара за тройунция. 

*Данните са актуални към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 06.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още