fallback

Технологичните компании на БФБ се намират във възход тази година

Преструктурирането на "Сирма Груп Холдинг" ще даде резултати през 2025 г., изтъква Димитър Георгиев

12:30 | 06.09.24 г.

Технологичните компании на Българската фондова борса (БФБ) са имали успешно първо полугодие, показват консолидираните резултати за второто тримесечие. Компаниите вече показват или очакват ефектите от придобиванията, които правят в чужбина, което е обратно на тренда български бизнеси да бъдат купувани от чужди компании. Това коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Шелли Груп" отчете нов впечатляващ ръст от 49% на продажбите и близо 58.5% ръст на нетната печалба за първото шестмесечие. Този перманентен ръст е изключително впечатляващ, тези 50% ръст на продажби и печалба станаха почти знакови при компанията през последните много тримесечия. Компанията продължава бурното си развитие по пътя да стане еднорог", изтъква Георгиев.

"Шелли Груп" продължава да се утвърждава на много нови пазари и отбелязва голям ръст и на германския пазар, което само показва потенциала на компанията, каза още Георгиев. Цената на акциите на компанията замръзна през последните месеци, но това е напълно нормално заради след непрестанния ръст през последните две години.

По думите на госта има движение на цената нагоре-надолу в рамките на 2-3 евро, около 5%. "Шелли" е заключена в тесен диапазон от няколко месеца. Това е здравословно за дългосрочния тренд" и няма нищо притеснително, особено на фона на спада при технологичните акции в световен мащаб, посочи Георгиев. Маржовете продължават да се запазват и дори леко се повишават, добави той.

"Шелли" и Wiser Technology (бившата "Бианор Холдинг") показват и новия тренд сред българските технологични компании - да не са обект на придобивания, а самите те да се разрастват чрез покупки на компании извън България. "Шелли" закупи компания в Хърватия, а "Бианор Холдинг" консолидира поредица от придобивания и има планове за още, каза Георгиев.

"Придобиването на Wiser e толкова значимо, че "Бианор" е в процес на ребрандиране. "Бианор" се развива много агресивно и  успява да придобива компании на много добри цени."

Холдингът ще има много разнообразна база от клиенти и продукти, както и IT специалисти, каза Георгиев, и добави, че в бъдеще може да бъде много атрактивна цел за придобиване.

Преструктурирането на "Сирма Груп Холдинг" ше даде резултати през 2025 г. Компанията е увеличила приходите с близо 6% през първото полугодие, но има и увеличение на разходите, което леко намалява печалбата.

"Сирма" е най-евтината IT компания на нашата борса като пазарна оценка, защото на практика все още се търгува под стойността на годишните си продажби и то значително под тях. Очаквам тази година да реализира около 100 млн. лв. годишни продажби, а пазарната оценка е около 66 млн. лв."

През последните шест месеца компанията силно наваксва негативите от миналото си, като пазарната оценка е скочила двойно за последната година, каза Георгиев. Компанията в момента приключва придобиване в Румъния и това ще се отрази на отчетите през следващата година; не е изключено да има и нови придобивания.

"Телелинк Бизнес Сървисис Груп" придоби хърватско IT дружество и реализира 22% ръст на продажбите за първото полугодие спрямо миналото. Вероятно тази година ще бъде най-добрата като резултати в историята на компанията, прогнозира Георгиев. Основният ръст идва от България, като след него е Хърватия.

"Болерон" залага много активно на маркетинг и реклама в момента за развитието си на застрахователния пазар. Много е рано да се говори за резултати, тъй като са минали само няколко месеца след IPO-то, но предстои да се види как ще се разгърнат плановете за експанзия в Румъния и Гърция, каза Георгиев.

Целия разговор може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 06.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още