fallback

ОПЕК+ отлага плановете си за увеличаване на производството с два месеца

Съгласно официалната политика организацията ще произвежда общо 39,725 млн. барела на ден през следващата година

22:00 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+) отложиха плановете си за увеличаване на производството с планираните 180 000 барела дневно през октомври, като част от програма за постепенно връщане на пазара на повече от 2,2 млн. барела дневно през следващите месеци.

Според двама източници от петролния алианс, пожелали анонимност, увеличението е отложено с два месеца, предава CNBC.

Съкращението от 2,2 млн. барела на ден, което беше осъществено през второто и третото тримесечие на годината, трябваше да изтече в края на този месец. То беше предприето от Алжир, Ирак, Казахстан, Кувейт, Оман, Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства като доброволно намаление, което не попада в обхвата на официалната политика, обвързваща всички членове на ОПЕК+.

Съгласно официалната политика организацията ще произвежда общо 39,725 млн. барела на ден през следващата година. Отделни членове на петролния алианс ще ограничат добива си с още 1,7 млн. барела на ден през 2025 г., също на доброволна основа.

През последните дни цените на петрола бяха повлияни от вялото възстановяване на търсенето от втората по големина икономика в света и основен вносител на суров петрол – Китай. Що се отнася до предлагането, ключовите членове на ОПЕК+ Ирак и Казахстан многократно са добивали над месечните си квоти съгласно споразумението на алианса и са представили планове за допълнително намаляване на добива, за да компенсират тези превишения до септември 2025 г.

Прекъсванията в Либия – северноафриканската страна, член на ОПЕК, също размътиха пейзажа на търсенето и предлагането на фона на продължаващата пазарна несигурност дали политическите проблеми, застрашаващи добива на близо 1,2 млн. барела на ден в страната, могат да бъдат разрешени незабавно или да се проточат в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още