fallback

Nikkei поведе загубите в Азиатско-Тихоокеанския регион

Акциите на някои китайски строителни компании поскъпнаха

11:35 | 05.09.24 г.

Азиатско-тихоокеанските пазари не намериха единна посока в четвъртък след разпродажбите през предходната сесия, като японският индекс Nikkei 225 поведе загубите в региона, предаде CNBC.

Показателят спадна с 1,05% и затвори на ниво от 36 657,09 пункта, а широкият измерител Topix се понижи с 0,48% и завърши на равнище от 2620,76 пункта след публикуването на данните за заплатите в Япония през юли.

През юли доходите са се увеличили с 0,4% на годишна база, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Макар че темпът на нарастване се е забавил спрямо увеличението от предходния месец, резултатът не оправда прогнозите за спад от 0,6%.

Номиналните заплати са нараснали с 3,6%, което също надхвърля очакванията на икономистите.

Основните заплати отбелязват силен ръст, повишавайки се с 2,7%, което е най-голямото увеличение от 31 години насам. По-стабилният измерител на тенденциите в заплащането, при който се изключват бонусите и извънредният труд, показва, че заплатите на работещите на пълно работно време са се увеличили с рекордните 3 на сто.

На този фон австралийският телекомуникационен оператор Optus получи зелена светлина от Комисията за защита на конкуренцията и потребителите в страната за предложеното от него споразумение за регионална мрежа и споделяне на радиочестотния спектър с конкурента TPG Telecom.

Optus, собственост на сингапурския Singtel, обяви споразумението през април, след като лобира срещу подобно сливане между TPG и Telstra, най-големия телекомуникационен оператор в Австралия.

Хонконгският индекс Hang Seng изостана с 0,24%, а показателят CSI 300 в континентален Китай напредна с 0,17% и затвори на ниво от 3257,76 пункта.

Акциите на някои китайски строителни компании поскъпнаха благодарение на прогнозите, че централната банка в Поднебесната империя обмисля двуетапно намаляване на лихвените проценти, за да подкрепи затруднения сектор на недвижимите имоти.

Акцките на листваната в Хонконг China Vanke поскъпнаха с над 2%.

В сряда китайските финансови регулатори предложиха намаляване на лихвените проценти за неизплатени ипотечни кредити на стойност до 5,3 трилиона долара, за да се понижат разходите по заемите за милиони хора, като същевременно се облекчи натискът върху банковия сектор.

Представител на Китайската централна банка заяви в четвъртък, че има „определени възможности“ за намаляване на необходимия размер на паричните средства, които банките трябва да държат като резерви, като същевременно отбеляза „ограниченията при по-нататъшното намаляване на лихвите по депозитите и кредитите“. Понастоящем изискването за съотношението на резервите се поддържа на равнище от около 7%.

Южнокорейският показател Kospi се понижи с 0,21% и затвори на ниво от 2575,5 пункта, а измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq спадна с 0,88 на сто до 725,28 пункта.

Акциите на SK Hynix поскъпнаха с близо 3%. Това се случи след новината, че южнокорейската компания ще започне масово производство на 12-слойни чипове HBM3E до края на септември.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,4% и затвори на ниво от 7982,4 пункта. Износът от страната през юли е нараснал с 0,7% на месечна база, а вносът се е свил с 0,8% в сравнение с миналия месец.

Във вторник в САЩ широкият пазарен показател S&P 500 и технологичният измерител Nasdaq Composite се понижиха за втора поредна сесия, като отстъпиха съответно с 0,16% и 0,3%. Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 0,09%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още