fallback

Инвеститорите и обичат, и мразят днешния пазар

Инвеститорите се затрудняват с пазар, на който всичко се представят страхотно, но сякаш няма нищо, което да си струва да се купи

10:51 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите изглежда не могат да решат дали обичат, или мразят сегашния пазар. Това не е непременно нещо лошо, пише колумнистът на Wall Street Journal Джон Синдреу.

От началото на седмицата индексът S&P 500 се разпродава, като спадът от 2,1% във вторник беше последван от почти никакво движение в сряда. Настроението се разпространи и извън САЩ: японският Nikkei 225, Stoxx Europe 600 и MSCI Emerging Markets Index се сринаха след спада в САЩ.

Това, което е много по-малко ясно, е защо. Да, индексът на мениджърите по доставките в промишлеността на ISM за август беше малко по-слаб от очакваното след подобни лоши данни, дошли от Китай през уикенда. След това, в сряда, данните за свободните работни места в САЩ за юли също бяха под очакванията.

Това обаче не казва много за здравето на икономиката, което вече да не е известно. Освен това реакцията на пазара не разказва ясна история. Да, инвеститорите наистина се насочиха от компаниите за потребителски стоки, които не са от първа необходимост – облекло, специализирани търговци на дребно и производители на автомобили – към по-защитни „основни потребителски стоки“, т.е. доказани марки за храни и тютюневи изделия. Но финансовите компании също са циклично чувствителни, а те поевтиняват по-малко от средното. Технологичните компании пострадаха повече от индустриалните, за които се предполага, че са в центъра на тревогите.

Едно възможно обяснение: инвеститорите се затрудняват с пазар, на който всичко се представят страхотно, но сякаш няма нищо, което да си струва да се купи.

От една страна, мениджърите на активи бяха подложени на тежък натиск да не направят грешка тази година. S&P 500 все още е нагоре с повече от 15%, подсилен от изкуствения интелект (AI). Японските акции се повишиха с над 10%, а европейските поскъпнаха с почти 8%. Златото и криптото претърпяха големи подеми. Дори онези, които се осмелиха да инвестират в дълго страдащите американски акции с малка капитализация, направиха пари, въпреки че се справят сравнително по-зле. Тъй като Федералният резерв почти със сигурност ще намали лихвите този месец, облигациите също могат да завършат годината с повишение на цените. Суровините са слабо място на пазара, но дори и там загубите са малки.

На този фон не е чудно, че инвеститорите съобщават, че са изключително бичи настроени: проучванията на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори се движат около нива, които сигнализират за изключителен оптимизъм. Въпреки хладната среда при промишлените производители икономическият растеж остава стабилен и се разширява географски.

Когато обаче разгледаме поотделно всеки клас активи, вълнението изчезва.

Вземете акциите, свързани с AI. Огромните капиталови разходи на гиганти като Alphabet и Meta Platforms доведоха до нарастване на приходите на компаниите за полупроводници и собствениците на центрове за данни, но по-широкото възприемане на технологията остава бавно. Това засилва възможността компаниите за AI инфраструктура да яхнат вълна от неустойчиви печалби, точно както направи Cisco по време на дотком балона.

Такива опасения сега се фокусират около най-голямата от тези компании, Nvidia, която загуби 278,9 милиарда долара от пазарната си стойност във вторник – най-големият еднодневен спад в историята за американска компания.

Междувременно акциите извън AI в S&P 500 се повишават силно от август и сега се търгуват при по-скъпи съотношения цена/печалба (P/E). Растежът на американската икономика може да е силен, но все пак се очаква да се забави тази и следващата година, което прави трудно да се предвиди силна стойност в цикличните акции. Големите марки губят част от ценовата си сила, която имаха след пандемията, което прави сектора на основните потребителски стоки по-малко очевидно убежище. Комуналните услуги, друг традиционен защитен сектор, също станаха по-скъпи, тъй като са свързани с AI.

Отвъд океана политическият смут се завърна в Европа, където икономиката се подобрява, но все още изостава от очакванията. Акциите в Обединеното кралство, Италия и Испания изглежда се покачват, но инвеститорите са се парили там преди. Япония, която най-накрая изпълни обещанието си към инвеститорите, сега трябва да се бори с по-високите лихвени проценти и по-силната йена. А златото изглежда надценено на сегашните нива.

Как да се реагира? Богатите хора и институционалните инвеститори изглежда не харесват горните стратегии, като се стичат към алтернативни активи, по-конкретно - непубличен дълг.

Онези, които нямат тези възможности, изглежда се люшкат между дивия оптимизъм и внезапния песимизъм. Всички очи са насочени към петъчните данни за заетостта в САЩ. Ако те покажат нов скок в нивото на безработица, пазарът може да го приеме зле.

Други фактори може би усилват колебанията. Септември е исторически най-лошият месец за акциите, като има най-много спадове от над 1% за S&P 500 в първия ден на търговия от месеца, според Bespoke Investment Group. Пазарът също претърпя разпродажби, предизвикано от волатилността през август, и това обикновено води до рецидиви няколко седмици по-късно.

Въпреки това е окуражаващо, че пазарът не е изпаднал в стария модел на мислене, че лошите новини за растежа са добри новини, защото Фед ще накара всички проблеми да изчезнат (чрез понижаване на лихвите – бел. прев.) Независимо дали икономическото забавяне в крайна сметка ще бъде тежко, или не, безусловната любов рядко е най-мъдрата инвестиционна стратегия, завършва Синдреу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още