fallback

Петролът поскъпва заради възможността ОПЕК+ да отложи увеличението на добива*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за ноември поскъпват с 15 цента

09:47 | 05.09.24 г.

Цената на петрола се повишава след спада до многомесечно дъно, тъй като основните производители на „черно злато“ може да отложат планираното за следващия месец увеличение на добива, а запасите в САЩ намаляват. Ръстът в цените все пак е ограничен от продължаващите опасения за търсенето, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за ноември поскъпват с 15 цента, или 0,1%, до 72,85 долара за барел, след като през предходната сесия спаднаха с 1,4% до най-ниската си стойност от 27 юни 2023 г. насам. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за октомври поскъпват с 15 цента, или 0,22%, до 69,35 долара барел. В сряда цената им се понижи с 1,6% до най-ниското си ниво от 11 декември.

„Песимистичните настроения на петролните пазари изглежда намаляват, след като стабилните данни на Американския петролен институт и новината за преразглеждането на увеличението на добива от страна на ОПЕК+ изплуваха на повърхността и засилиха надеждите“, коментира Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, водени от Русия, известна като ОПЕК+, обсъжда отлагане на увеличението на добива, планирано да започне през октомври, след като цените се понижиха.

Данните на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели със 7,431 млн. барела през седмицата, приключила на 30 август, в сравнение с очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс за спад с 1 млн. барела.

Все пак продължаващите притеснения за търсенето ограничават ръста на цените.

Публикуваните през уикенда данни на китайското правителство разкриха, че производствената активност в най-големия потребител на „черно злато“ в света е спаднала до шестмесечно дъно през миналия месец.

„От икономическа гледна точка забавянето на китайската икономика и слабото търсене на петрол там, което изненада някои на пазара, отслабиха доверието на пазара“, посочват анализаторите на Citi.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още