fallback

Петролът продължава да поевтинява след стръмния си спад във вторник*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за ноември са надолу с 37 цента

09:29 | 04.09.24 г.

Цената на петрола се понижава в сряда, продължавайки спада си от над 4% през предходния ден, поради очакванията, че политическият спор, който спира износа от Либия, може да бъде разрешен, както и заради опасенията за намаляващо световно търсене, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за ноември поевтиняват с 37 цента, или 0,5%, до 73,38 долара за барел, след като в предходната сесия спадът на цената му беше 4,9%. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за октомври поевтиняват с 41 цента, или 0,6%, до 69,93 долара барел. Това се случва, след като цената му се понижи с 4,4% във вторник.

И двата контракта спаднаха до най-ниските си стойности от декември насам заради признаците за сключване на споразумение за разрешаване на политическия спор между съперничещите си фракции в Либия, която намали добива почти наполовина и ограничи износа.

Двата законодателни органа на страната се споразумяха във вторник да назначат съвместно управителя на централната банка, което може да доведе до прекратяване на битката за контрол върху приходите от „черно злато“, която постави началото на спора.

В понеделник износът на либийски петрол в основните пристанища беше спрян, а производството в цялата страна - намалено. Националната петролна корпорация обяви форсмажорни обстоятелства за петролното си находище „Ел Феел“ от 2 септември.

„Намаляването на политическото напрежение в Либия, което може да доведе до връщане на някои доставки, и икономическата слабост на най-големите потребители на петрол в света - САЩ и Китай, представляват съвкупност от предизвикателства за цените на петрола“, заяви Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

„По-бързото свиване на новите поръчки и производството, заедно с нарастващите цени, представени в данните за промишлеността на САЩ, изглежда подновяват страховете за растежа, което не дава много увереност около перспективите за търсенето на петрол.“

Пазарните нагласи се влошиха след публикуваните данни на Института за управление на доставките, според които производството в САЩ остава слабо, въпреки че през август се наблюдава скромно подобрение спрямо осеммесечното дъно през юли.

В Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света, последните доклади показаха, че производствената активност е потънала до шестмесечно дъно през август.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още