fallback

Европейските борси записаха най-лошия си ден от разпродажбите през август

Данни за промишленото производство в САЩ помрачиха настроението на инвеститорите

20:25 | 03.09.24 г.

Европейските борси завършиха сесията във вторник със спад и записаха най-лошото си представяне от близо един месец, след като данни за промишленото производство в САЩ предизвикаха притеснения от забавяне на растежа на световната икономика преди важните данни за работните места, които се очакват в петък, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1%, а всички основни борси на Стария континент се озоваха на червена територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза спад от 0,78% до ниво от 8298,46 пункта. Германският DAX изтри 0,97% от стойността си и завърши деня на равнище от 18 747,11 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,93% до ниво от 7575,1 пункта.

Спадовете започнаха в началото на сесията и се ускориха, след като данни за промишленото производство в САЩ показаха, че заводската дейност остава вяла, а това засили притесненията относно силата на най-голямата икономика в света.

Всички големи европейски индекси записаха най-лошата си сесия от разпродажбите на световните пазари в началото на август, които също бяха предизвикани от притеснения за рецесия в САЩ.

Енергийният сектор и суровините поведоха спадовете в Европа съответно с 2,8% и 3,3%, като суровинният сектор отбеляза най-лошия си ден от декември 2023 г.

Цените на суровините намаляха, тъй като вялият икономически растеж в Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, засили притесненията за търсенето, а съобщение за предстояща сделка за разрешаване на споровете за либийския петролен добив също натежа върху суровия петрол.

Пазарите може да загубят инерция преди данните за работните места извън земеделския сектор в САЩ, очаквани в петък, които трябва да помогнат на инвеститорите да преценят към какво понижаване на лихвите може да пристъпи Фед през септември. Тази седмица трябва да бъдат публикувани и ключови данни за икономиката на еврозоната.

Има очаквания, че Европейската централна банка (ЕЦБ) също ще смекчи политиката този месец, въпреки че много централни банкери повториха необходимостта от предпазливост и следене на данните.

Чувствителният към данните технологичен сектор в Stoxx 600 също изгуби позиции, като отбеляза спад от 2,3% в тандем със сектора в САЩ.

На корпоративния фронт книжата на Rolls-Royce се възстановиха донякъде и поскъпнаха с 1,7%, след като отбелязаха най-големия си еднодневен спад тази година заради новината за проблем с компонент на двигателя в Cathay Pacific Airways. Авиокомпанията съобщи, че е установила 15 самолета във флотилията си от самолети А350 на Airbus, които се нуждаят от смяна на компоненти.

Цената на акциите на Partners Group се понижи с 9,2% и тя се озова на дъното на Stoxx 600, след като не отговори на очакванията за печалбата си през първото полугодие на финансовата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още