fallback

Първата борсова сесия на Wall Street за септември започва с понижения*

Индексът на сините чипове Dow Jones се търгува със 189 пункта или с 0,5% по-ниско

17:12 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на Wall Street се понижават във вторник, като трейдърите се подготвят за потенциално труден предстоящ месец след силния, но нестабилен август, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се търгува със 189 пункта или с 0,5% по-ниско. Широкият пазарен показател S&P 500 е надолу с 0,7%, а технологичният измерител Nasdaq Composite спада с 0,9 на сто.

Пониженията се дължат отчасти на производителя на чипове Nvidia, който привлича вниманието на инвеститорите повече от година. Днес акциите на компанията поевтиняват с повече от 4%. Акциите на ETF VanEck Semiconductor (SMH) поевтиняват с повече от 3 на сто.

Движенията във вторник поставят началото на новия търговски месец, след като трите основни индекса завършиха август с печалби. Пазарите в САЩ бяха затворени в понеделник заради Деня на труда.

Опасенията за изпадане на американската икономика в рецесия доведоха до пазарен срив в началото на миналия месец. В един момент S&P 500 се понижи с повече от 7% за месеца, преди да възстанови позициите си.

„Август започна изключително тежко“, пише макростратегът на Deutsche Bank Хенри Алън. „Но след 5 август на пазарите спокойствието започна да се завръща. За това допринесоха по-позитивните данни за икономиката на САЩ, които спомогнаха за намаляване на опасенията за предстояща рецесия.“

Инвеститорите ще получат първия важен икономически доклад за месеца в петък, когато правителството на САЩ ще публикува доклада за работните места в страната през миналия месец. Wall Street ще трябва да се пребори и със сезонните предизвикателства, тъй като септември се оказва най-лошият месец за S&P 500 през последните 10 години.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 3,842%, а тази по 30-годишните - до 4,127%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,2% до 101,67 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 3,83% до 74,55 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 3,36% до 71,08 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,58 на сто и се търгува на цена от 2513 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още