fallback

Как се губят пари, залагайки на най-популярната инвестиция в света

Жалко за инвеститорите в три ETF-а, фокусирани върху изкуствения интелект, които успяха да загубят пари тази година

16:50 | 03.09.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Има множество унизителни начини да изгубиш пари, но е особено неприятно да ги загубиш, когато правилно идентифицираш темата, която ще доминира на пазара и успееш да навлезеш в нея в добър момент, пише редакторът на WSJ Джеймс Макинтош.

Жалко за инвеститорите в три борсово търгувани фонда (ETF), фокусирани върху изкуствения интелект (AI), които успяха да загубят пари тази година. Всеки друг ETF върху AI тази година следва представянето както на S&P 500, така и на MSCI World. Или поне го правеше преди самата AI тема да бъде поставена сериозно под въпрос миналата седмица, когато съмненията на инвеститорите за цената на водещите AI акции на Nvidia и Super Micro Computer не станаха очевидни.

Катастрофата с AI фондовете трябва да е предупреждение за купуващите тематични ETF-и, които сега реално покриват почти всичко за което може да се сетите, включително въглеродни разрешителни на Калифорния (надолу с 15% тази година), китайски облачни технологии (надолу с 21%) и грижа за домашните любимци (нагоре с 10%). Казано простичко: вероятно няма да получите това, което искате, вероятно ще купувате в грешния момент и ще бъде трудно да държите позиции в дългосрочен план.

По ирония на съдбата успехът на Nvidia направи по-трудно за някои AI фондове да надвият по-широкия пазар. Част от смисъла да използваш фонд е да диверсифицираш, затова много фондове претеглят поравно своите притежания или ограничават максималния размер на всяка акция. Тъй като Nvidia формира над 6% от S&P 500, някои AI фондове имат по-малко експозиция към най-големите AI акции в сравнение с по-широк индексен фонд.

Този проблем удари трите губещи на годината. Фондът, фокусиран върху AI и роботиката, на First Trust за 457 млн. долара държи само 0,8% от Nvidia – малко над половината от това, което държи в компанията за киберсигурност BlackBerry.

Фондът за AI и иновации на WisdomTree за 213 млн. долара държи еднакво количество от всяка акция, което му дава само 3% в Nvidia.

Фондът iShares Future AI & Tech на BlackRock за 610 млн. долара също бе равнопретеглен допреди три седмици, когато смени предназначението си от фонд, фокусиран върху роботика и AI, промени борсовия си код и се промени към индекс, базиран на пазарна стойност, който му дава по-голяма експозиция към Nvidia.

Резултатът е разлика от 20 пр.п. между най-добрите и най-лошите AI ETF-и тази година. Има по-голяма от 60 пункта разлика, откакто стартирането на ChatGPT през ноември 2022 г. изстреля нагоре AI акциите – макар че поне всички ETF-и са нагоре оттогава насам.

Пазарът напоследък наказва това да си равнопретеглен, като вместо това награждава големите притежания на най-големите акции.

Джей Джейкъбс, ръководителят за САЩ на тематични и активни ETF-и в BlackRock, казва, че е най-добре да бъдеш претеглена спрямо пазарната стойност, когато дадена тема има характеристики, че победителят ще получи всичко, каквито според него държи генеративният AI. Когато фондът за изкуствен интелект на фирмата включваше роботика, той беше разпределен в много повече акции, които не се конкурираха помежду си, така че равното претегляне имаше повече смисъл.

За инвеститорите това не е толкова просто. Global X възприема обратния подход със своите два фонда за изкуствен интелект на стойност над 2 млрд. долара – AIQ и BOTZ. BOTZ купува само акции, които се фокусират върху AI и роботиката, но заема по-големи позиции. AIQ разпределя своите залози върху изкуствения интелект и технологиите по-широко и неговият таван от 3% върху най-големите му дялове всеки път, когато го ребалансира, означава, че държи много по-малко акции в Nvidia от BOTZ, с таван от 8%. AIQ все пак успя да победи BOTZ тази година.

Дотук това е толкова объркващо. Основният урок: изборът между фондове в рамките на една тема е труден и зависи от късмета, както и от внимателното четене на документите на фонда. По-сложен урок е, че е трудно да се избере тема на първо място или да се придържате към нея. Има три проблема:

1. Дефинирането на темата е трудно. Nvidia е част от фонда YALL ETF, който се бори за интереса на „боящи се от Бога, развяващи знамена консерватори“. Производителят на чипове присъства във вегански, полово разнообразни и борещи се с климатичните промени ETF-и. Акциите му очевидно се водят от перспективите пред AI, но той все още е голяма част от ETF-и, фокусирани върху компютърни игри и биткойни, където чиповете му първоначално бяха използвани.

2. Избирането на правилния момент в самата тема е още по-трудно. Влезте твърде рано и няма компании за закупуване. Включете се, когато фондовете биват стартирани и има вероятност темата вече да е широко известна и надценена, тъй като обикновено има голям брой стартирания по време на балони и бичи пазари в късен етап.

„Те са модерни целенасочено“, казва Кенет Ламонт, старши изследовател в Morningstar. „Те се възползват от най-лошите ни инстинкти, защото сме същества, водени от наратива“, казва той.

Скорошен пример бе надпреварата за пускане на ETF, фокусиран върху стартъпи в сферата на чистата енергия и технологични в ранен етап на равитие, по време на балона в края на 2020 г. и началото на 2021 г. Оттогава насам резултатите са слаби, тъй като цените се коригираха, като много от ETF намаляха наполовина или дори по-лошо.

Трудният избор на правилния момент е често срещан при различните теми. Според статия от миналата година на проф. Ицхак Бен-Дейвид от Държавния университет в Охайо и трима негови колеги, тези фондове, които те наричат „специализирани“ ETF-и, губят средно 6% годишно през първите си пет години поради лошия момент на стартиране.

3. Дългосрочното инвестиране се представя от мениджърите на фондове като целта на тематичното инвестиране, запазвайки го, докато темата не даде плод. Но дори инвеститорите, които наистина искат да се ангажират с дадена тема в дългосрочен план, често срещат трудности, тъй като толкова много фондове биват закрити, сливат се или променят стратегията си, когато излязат от мода.

Бумът на интернет фондовете от края на 90-те години изчезна след спукването на дотком балона, като малцина оцеляха, за да видят разцвета на интернет темата десетилетие по-късно. В същото време шест от 50-те metaverse фонда, стартирани след превръщането на Facebook в Meta Platforms през 2021 г. вече са закрити, посочва Ламонт.

Най-старият тематичен фонд – взаимният фонд DWS Science and Technology , стартира като телевизионен фонд през 1948 г., преди да добави електроника, и е преминал през поне четири други имена. Имам данни само от 1973 г., пише авторът, но оттогава насам той изостава сериозно спрямо по-широкия пазар въпреки златните времена за телевизията, електрониката, науката и сега технологиите.

Какво да правим тогава? Като минимум, не купувайте въз основа на името на фонд. Погледнете притежанията, погледнете индекса, който следва и как е структуриран, и помислете дали прави това, което казва. След това помислете колко скъпа вече е станала идеята. Внимавайте темата да не навлезе на мода и да стане надценена, тъй като това е добър момент за продажба (или за стартиране на фонд).

Но най-вече, вижте таксите: те ще бъдат многократно по-високи от тези на фонд на широк пазарен индексен и мрачната история на лошия момент подсказва, че за повечето хора не си струва да плащат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още