fallback

Експерт: Инвеститорските нагласи на БФБ ще са задвижвани от отчетите на компаниите

Фокусът до края на годината ще бъде върху това как дружествата изпълняват инвестиционните си намерения, посочи Татяна Пунчева-Василева от "Елана Трейдинг"

13:33 | 03.09.24 г.

На капиталовия пазар винаги е имало глад за нови интересни предложения, който да привлича инвеститори. Фокусът до края на годината ще бъде върху това как дружествата изпълняват инвестиционните си намерения. Инвеститорските нагласи на БФБ ще са задвижвани от отчетите на компаниите за третото тримесечие и дали успешните предприятия ще затвърдят позициите си. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Татяна Пунчева-Василева, ръководител "Институционални клиенти" и член на съвета на директорите на "Елана Трейдинг".

Според нея българите инвестират изключително малка част от ресурсите си на капиталовия пазар, a всъщност има алтернатива за спестяванията.

Татяна Пунчева-Василева посочи, че август бе доста горещ за пазарите, въпреки че обикновено е един от най-спокойните месеци. „Месецът започна с паника сред пазарните играчи, породен от решението на Японската централна банка да повиши лихвения процент, което застраши „кери“ трейда. В България веднага се отразиха тези трусове, като бенчмарк индексът на БФБ SOFIX отчете загуби на 5 август“, коментира тя. И добави, че тези притеснения отшумяха бързо и в края на месеца индексът отчита минимална загуба за последните 31 дни.

По думите ѝ, след притесненията в началото на месеца, средата на август остана спокойна, а „в края пазарите бяха задвижвани от отчетите за полугодието на публично търгуваните компании“.

Татяна Пунчева-Василева отбеляза, че няколко компании грабнаха вниманието на инвеститорите. „Една от тях бе „Шелли груп“, която в отчета си показа, че изпълнява прогнозите, а растежът ѝ е по-голям от заложения. „Булметал АД“ също се представи положително, след като отчете печалба за шест месеца, равняваща се на тази за цялата 2023 г., което веднага се отрази положително на цената на акцията“, даде пример тя.

Експертът добави, че в някои сектори се виждат трудности около повишени разходи. „Машиностроенето не показва добро представяне, тъй като основните клиенти на компаниите в сферата са западни компании и потребители, а икономиката в развитите западни държави не се представя отлично, което се отразява и на потреблението към българските компании“, анализира ситуацията Татяна Пунчева-Василева.

На какво се дължи инвеститорският интерес към дружествата със специална инвестиционна цел? Защо BeamX, индексът на малките и средните предприятия, отчете спад от над 4%?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още