fallback

Брентът поевтинява поради опасения за търсенето*

Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate поскъпват с 29 цента

10:10 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на суровия петрол сорт Брент се понижава във вторник, тъй като слабият икономически растеж в Китай засилва опасенията за търсенето на „черно злато“, предава Ройтерс. Фючърсите върху Брента поевтиняват с 37 цента, или 0,5%, до 77,15 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI), които не се търгуваха в понеделник заради Деня на труда в САЩ, поскъпват с 29 цента, или 0,4%, до 73,84 долара за барел.

„Петролът остава под натиск предвид продължаващите опасения за търсенето в Китай. По-слабите от очакваното данни за производствената активност през уикенда не допринесоха за облекчаване на тези притеснения“. Това заяви Уорън Патерсън от ING, добавяйки, че опасенията, свързани с търсенето, компенсират прекъсванията на доставките от Либия.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в Китай достигна шестмесечно дъно през август. В понеделник правителството на страната съобщи, че поръчките за износ през юли са намалели за първи път от осем месеца, а цените на новите жилища през миналия месец са нараснали с най-слабия си темп за тази година.

В Либия в понеделник износът на „черно злато“ в основните пристанища беше спрян, а производството - ограничено в цялата страна, съобщиха шестима инженери за Ройтерс. В страната продължава противопоставянето между съперничещите си политически фракции за контрола върху централната банка и приходите от петрол.

Националната петролна корпорация на страната обяви форсмажорни обстоятелства за петролното си находище „Ел Феел“ от 2 септември. Общият добив е спаднал до малко над 591 хил. барела на ден към 28 август от близо 959 хил. на ден на 26 август. Производството е възлизало на около 1,28 млн. барела дневно на 20 юли.

На този фон Shell планира да съкрати работната си сила в областта на проучването и разработването на продукти с нефт и газ с 20%.

Междувременно стана ясно и че осемте държави членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, известни като ОПЕК+, ще увеличат добива със 180 хил. барела дневно през октомври. Според източници от индустрията планът вероятно ще бъде изпълнен независимо от опасенията за търсенето.

Според проучване на Ройтерс от понеделник добивът на петрол в ОПЕК през миналия месец е спаднал до най-ниското си ниво от януари насам.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още