fallback

Заетостта в САЩ ще е във фокуса на инвеститорите тази седмица

Междувременно Канадската централна банка се очаква да намали лихвените проценти още веднъж

11:01 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Докладът за заетостта в САЩ през август ще бъде в центъра на вниманието през новата съкратена от празници седмица, докато инвеститорите се подготвят Федералният резерв да започне да намалява лихвите по-късно този месец. Междувременно Канадската централна банка се очаква да намали разходите по заемите още веднъж, цената на петрола вероятно ще остане под натиск, а правителството на Китай ще публикува още данни за производството в страната, пише investing.com. Ето какви ще бъдат движещите сили на пазарите през тази седмица.

Заетостта в САЩ

Тъй като се очаква съвсем скоро Фед да намали лихвените проценти за първи път от години, трейдърите ще насочат вниманието си към доклада за работните места в САЩ през август, който ще бъде публикуван в петък, за да разберат колко смело може да действа централната банка.

Председателят на финансовата институция Джером Пауъл посочи, че е време да се пристъпи към понижаване на разходите по заемите и мнозина експерти смятат, че процесът по облекчаване на паричната политика ще започне с намаление от 25 базисни пункта на заседанието на 17-18 септември.

Всякакви признаци на отслабване на пазара на труда биха могли да съживят опасенията за предстояща рецесия, които доведоха до срив на пазарите в края на юли и началото на август.

Преди доклада в петък се очакват и други актуални данни за състоянието на пазара на труда в САЩ, като се започне с доклада за свободните работни места в сряда. В четвъртък ще бъдат публикувани данните на ADP за наемането на служители в частния сектор, както и седмичният доклад за първоначалните молби за помощи при безработица.

Волатилност на пазара

Акциите на Wall Street поскъпнаха, като Dow отбеляза втори пореден исторически връх в петък благодарение на надеждите за предстоящо намаляване на лихвените проценти.

Пазарите се възстановиха след разпродажбите в началото на август и признаците, че ралито се разширява, се разглеждат като окуражаващ сигнал за инвеститорите, които се притесняват от концентрацията на активността при акциите на технологичните компании.

Трейдърите влагат пари и в по-малко предпочитаните акции на компании с малка пазарна капитализация, които вероятно ще отчетат повече ползи от по-ниските лихвени проценти. Но в исторически план септември и октомври могат да бъдат нестабилни месеци за акциите според анализаторите на Bank of America и всякакви изненадващи икономически данни могат да предизвикат нови пазарни сътресения.

Паричната политика на Канадската централна банка

Очаква се финансовата институция да предприеме третото си поредно понижение на лихвените проценти на заседанието си в сряда. От юни насам централната банка намали основния си лихвен процент два пъти до 4,5%, а понастоящем анализаторите очакват още две облекчения на паричната политика.

Данни от петък показаха, че канадската икономика е нараснала с малко по-бърз от очаквания темп през второто тримесечие, но в знак на предстояща слабост растежът през юни е бил без промяна. Според предварителните оценки на Statscan растеж няма да има и през юли.

Управителят на Канадската централна банка Тиф Маклем вече намекна за изместване на фокуса на банката към стимулиране на икономиката, а не към борба с инфлацията.

Цените на петрола

Цените на петрола приключиха миналата седмица с понижения и натрупаха големи месечни загуби поради очакванията за увеличаване на предлагането от страна на ОПЕК+ от октомври.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент с доставка през октомври се търгуваха с 1,14 долара по-ниско до 78,80 долара за барел, което е спад от 0,3% за седмицата и 2,4% за месеца. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се установиха с 2,36 долара по-ниско на ниво от 73,55 долара за барел, което представлява спад от 1,7% за седмицата и 3,6% за август.

В петък Ройтерс съобщи, че ОПЕК+ се придържа към плановете си за увеличаване на добива от следващия месец, тъй като прекъсването на добива в Либия и обещаните съкращения от някои членове за компенсиране на свръхпроизводството балансират въздействието на слабото търсене.

Несигурността около очакваното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв също натежа, тъй като силните данни за потребителските разходи в петък се оказаха аргумент срещу по-бързия темп на облекчаване. По-ниските разходи по заемите могат да стимулират икономическия растеж и търсенето на „черно злато“.

Ключови данни от Китай

В понеделник ще бъдат публикувани данните за производствения индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в Китай през август, които се очаква да се върнат в зоната на растеж след свиването през юли.

Правителствени данни от събота показаха, че производствената активност в Поднебесната империя е спаднала до шестмесечно дъно през август, тъй като цените на продукцията са се понижили, а собствениците се борят за поръчки, което засилва натиска върху Пекин за повече мерки за икономическо стимулиране, за да се увеличи търсенето от страна на домакинствата.

След слабите резултати през второто тримесечие втората по големина икономика в света продължи да губи инерция и през юли. Властите на страната посочват, че се отказват от традиционната си стратегия за големи инвестиции в инфраструктурни проекти, като вместо това насочват усилията си за стимулиране директно на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още