fallback

Очакванията за по-голямо производство от ОПЕК+ тласкат петрола на червено*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 61 цента, или 0,8%

09:21 | 02.09.24 г.

Цената на петрола продължава да се понижава в понеделник поради очакванията за по-голямо производство от страна на ОПЕК+ от октомври и поради признаците за слабо търсене в Китай и САЩ, двете най-големи страни потребители на „черно злато“ в света, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 61 цента, или 0,8%, до 76,32 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 52 цента, или 0,7%, до 73,03 долара за барел.

През миналата седмица Брентът поевтиня с 0,3%, а WTI – с 1,7 на сто.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) ще продължи с планираното увеличение на добива на петрол от октомври. Очаква се осемте членове на ОПЕК+ да повишат добива със 180 хил. барела дневно през следващия месец като част от плана да започнат да отменят последния си кръг от съкращения на добива от 2,2 млн. барела дневно, същевременно запазвайки други ограничения до края на 2025 г.

Както сортът Брент, така и WTI отчитат загуби в продължение на два последователни месеца, тъй като опасенията за търсенето в САЩ и Китай надделяха над неотдавнашните прекъсвания на доставките на петрол в Либия на фона на спора между правителствените фракции там и напрежението в ключовия регион за производство в Близкия изток, свързано с конфликта между Израел и "Хамас".

Въпреки че либийският износ остава спрян, Arabian Gulf възобнови добива с до 120 хил. барела дневно, за да отговори на вътрешните нужди.

Още повече песимизъм за ръста на търсенето в Китай се появи, след като в събота официално проучване показа, че производствената активност там е потънала до шестмесечно дъно през август.

В САЩ потреблението на „черно злато“ през юни се е забавило до най-ниските сезонни нива от пандемията от Covid-19 насам, показаха данни на Администрацията за енергийна информация в петък.

„Очакваме спад в растежа през 2025 г., предизвикан от икономическите проблеми в Китай и САЩ“, посочват анализаторите на ANZ.

Броят на действащите петролни платформи в САЩ остана непроменен на 483 през миналата седмица, съобщи Baker Hughes в седмичния си доклад.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още