fallback

Европейските борси завършиха август на рекорден връх

Испанският бенчмарк IBEX записа най-големия месечен ръст сред основните борсови индекси на Стария континент

20:21 | 30.08.24 г.

Европейските борси достигнаха исторически връх в петък, като приключиха възходящо бурен месец след значително забавяне на инфлацията в еврозоната, което затвърди пазарните очаквания за понижаване на лихвите през септември, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,1%, като завърши месеца на ниво над 525 пункта за първи път, след като достигна рекорден връх в средата на сесията от 526,66 пункта. Индексът се повиши с 1,2% през август, като нарасна за втори пъреден месец.

Лондонският бенмарк FTSE 100 се понижи леко с 0,04% до ниво от 8376,63 пункта. Германският DAX също отбеляза лек спад от 0,03% до равнище от 18 906,92 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,13% и завършва месеца на ниво от 7630,95 пункта.

В същото време италианският бенчмарк FTSE MIB се повиши с 0,53% до 34 372,67 пункта, а испанският IBEX прибави 0,38% и завърши месеца на ниво от 11 401,9 пункта.

Инфлацията в 20-те страни от еврозоната се е забавила до 2,2% през август, най-бавния темп от юли 2021 г., показаха данни на европейската статистическа служба Евростат. Тя се доближава до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%.

Данните затвърдиха съществуващите очаквания, че ЕЦБ ще понижи лихвите на заседанието си през септември. Данни за забавяне на инфлацията в САЩ също подобриха нагласите, докато пазарите очакват Федералният резерв също да смекчи политиката на следващото си заседание.

По-добрите икономически данни и надеждите за понижения на лихвите както в Европа, така и в САЩ помагат на европейските борси да се възстановят от големите разпродажби в началото на август, след като рязък спад на технологичните акции, отпадането на финансираните с йени кери сделки и притесненията от рецесия в САЩ доведоха до сътресения на световните фондови пазари.

Разпродажбите тласнаха Stoxx 600 до шестмесечно дъно на 5 август, но оттогава индексът възстанови близо 10%. Бенчмаркът отбеляза четвърти пореден седмичен ръст в най-добрата си печеливша седмична серия от края на март.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел остави вратата отворена за нови понижения на лихвите, а колегата ѝ Франкоа Вилроа дьо Гало заяви, че центрълната банка ще бъде „разумна“ с ново намаляване на лихвите през септември.

Всички големи регионални борси в Европа отбелязаха ръст през август, като основният испански борсов индекс IBEX записа най-доброто месечно представяне с ръст от 3%.

Чувствителният към лихвите имотен сектор се представи най-силно в петък, като се повиши с 1,4%, следван от ръст с 0,8% на индекса, който следи банковите акции.

Френският бенчмарк CAC 40 беше повлечен надолу от акциите на Pernod Ricard, които поевтиняха с близо 2%, след като редица консултантски компании понижиха целевата си цена за акциите ѝ.

Публикувани в петък данни показаха, че разходите на френските потребители са нараснали през август.

Испанският IBEX се повиши, след като данните за продажбите на дребно показаха ръст от 1% през юли, а германският DAX отбеляза лек спад, след като публикувани в петък данни показаха, че безработицата е нараснала по-слабо от очакванията.

На корпоративния фронт цената на акциите на датския производител на медицинско оборудване Ambu се понижи с 16,4%, след като компанията публикува по-слаби от очакванията резултати в сегмента си за ендоскопски решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още