fallback

Цените на петрола се покачват заради притеснения за предлагането в Близкия изток*

Въпреки това и двата основни бенчмарка се насочват към втори пореден месечен спад

08:58 | 30.08.24 г.

Цените на петрола се покачват в петък, а инвеститорите са под въздействието на притеснения за предлагането в Близкия изток, въпреки че признаците за отслабващо търсене ограничиха ръстовете, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за октомври, които изтичат в петък, прибавят 23 цента до 80,17 долара за барел. По-активно търгуваният контракт за ноември поскъпва с 20 цента до 79,02 долара за барел.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязват ръст от 18 цента до 76,09 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с над 1 долар в четвъртък заради притеснения за предлагането на петрол, а от началото на седмицата отбелязват ръст от съответно 1,5% и 1,7%.

„Продължаващите притеснения заради намалените доставки от Либия са усилени от плановете на Ирак да ограничи производството и взети заедно, тези два фактора може да подкопаят предлагането на петрол в света“, коментира Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в компанията Phillip Nova.

„Но мрачните икономически перспективи в континенталната част на Китай, най-големия вносител на суров петрол в света, продължават да бъдат постоянна пречка пред търсенето на петрол“, допълва Сачдева.

Над половината от петролния добив на Либия, или около 700 хил. барела дневно, беше спрян в четвъртък, а износът от редица пристанища беше прекратен след спор между враждуващи политически фракции.

Загубата на либийски добив може да достигне 900 хил. - 1 млн. барела дневно и да трае няколко седмици, счита консултантската компания Rapidan Energy Group.

Междувременно доставките от Ирак също се очаква да се свият, след като добивът на страната надхвърли квотата ѝ, определена от ОПЕК+, съобщи източник с пряка информация по въпроса.

Ирак планира да съкрати петролния си добив с между 3,85 млн. и 3,9 млн. барела дневно следващия месец.

Но Брентът и WTI все пак се насочват към ценови спадове от съответно 0,7% и 2,3% за август, което би било втори пореден месечен спад.

Притесненията за търсенето продължават да натежават върху пазара, като данни за наличностите в САЩ показаха, че запасите от суров петрол са намалели за седмицата до 23 август с една трета спрямо очакванията.

„Пазарът е притеснен от перспективите в средносрочен план, а петролните баланси за 2025 г. изглеждат слаби“, коментират анализатори от ANZ в бележка.

„Смятаме, че ОПЕК няма да има друг избор освен да отложи отмяната на доброволните съкращения на добивя, ако иска по-високи цени“, допълват анализаторите.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, известни заедно като ОПЕК+, се готви постепенно да отмени доброволните съкращения на добива от 2,2 млн. барела дневно в годината от октомври 2024 до септември 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още