fallback

Нагел: ЕЦБ трябва да внимава да не намали лихвите твърде бързо

Целта за инфлацията от 2% се вижда, но още не е достигната, предупреждава управителят на централната банка на Германия

21:08 | 29.08.24 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да внимава да не намали твърде бързо лихвените проценти, тъй като инфлацията все още не се е забавила устойчиво до 2%, според члена на управителния съвет на банката Йоахим Нагел.

Въпреки че ръстът на потребителските цени може да се доближи до нивото, което официалните лица се стремят да постигнат в средносрочен план, „за известно време в края на лятото“, инфлацията вероятно ще се възстанови отново и ще остане над целта през 2025 г. поради постоянно силното ускорение на разходите за услуги, коментира Нагел, цитиран от Bloomberg.

„Трябва да бъдем внимателни и не трябва да намаляваме лихвените проценти твърде бързо“, посочва Нагел, който е управител на Bundesbank, в реч във Франкфурт, като допълва, че целта за инфлацията от 2% се вижда, но още не е достигната.

През август потребителските цени се повишиха по-малко от очакваното в Германия и Испания, което предполага, че инфлацията също може да е била по-слаба и за цялата еврозона. Според прогнозата ръстът на потребителските цени в региона през осмия месец на годината ще е 2,2%.

Нагел казва, че централните банкери ще „продължат да наблюдават внимателно данните“, които също включват и показателят за ръста на заплатите в еврозоната. „Ние обстойно преценяваме дали тези данни потвърждават очакванията ни за навременно връщане към нашата цел от 2%“, коментира той.

Остават само две седмици до следващата среща на членовете на управителния съвет на ЕЦБ, на която те ще вземат решение за основната лихва на банката. Няколко от неговите колеги от управителния съвет вече сигнализираха, че е вероятно да бъде гласувано ново намаление на лихвите след първото, осъществено през юни.

Пазарите залагат на още две или три понижения на основната лихва на ЕЦБ тази година.

Управителят на нидерландската централна банка Клаас Нот коментира, че иска да види повече информация, преди да реши дали да подкрепи ново намаление на лихвите. Управителят на австрийската централна банка Роберт Холцман също казва, че стъпката не е „предизвестена“.

Нагел се опитва да разсее възприятията за по-широко несъгласие в рамките на управителния съвет на ЕЦБ. „Повратните точки в цикъла на лихвените проценти често са обект на интензивен дебат“, коментира той.

„Когато вземат своите решения, централните банкери винаги са изправени пред известна степен на несигурност“, казва Нагел. „Ето защо определено разнообразие в мненията сред тях, както и възможността за собствена преценка, не се считат за грешки“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още