fallback

Европейските акции затвориха с повишения в четвъртък

Пазарите калкулират намаление на основната лихва на ЕЦБ от 25 базисни пункта на следващата среща на централните банкери

19:22 | 29.08.24 г.

Европейските акции затвориха с повишения в четвъртък, тъй като инвеститорите оценяват данните за инфлацията в региона и какво биха означавали те за лихвените проценти.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 добави 0,76% до 524,57 пункта, като повечето сектори приключиха сесията на зелено. Акциите на технологичните компании поскъпнаха със средно малко над 2%, след като инвеститорите анализираха тримесечните резултати от Nvidia.

Резултатите на производителя на AI чипове надмина очакванията и публикува по-силна прогноза за текущото тримесечие.

В Германия DAX се повиши с 0,69% до 18 912,57 пункта, във Франция CAC 40 добави 0,84% до 7640,95 пункта, а във Великобритания FTSE 100 – 0,43% до 8379,64 пункта.

Слабият растеж на брутния вътрешен продукт в Германия повлия на настроенията около най-голямата икономика в еврозоната. По-положителни са данните, публикувани в четвъртък – годишната инфлация в страната през август се е понижила повече от очакваното до 2%. Икономистите очакваха забавяне до 2,3% от 2,6% през юли.

Междувременно предварителната хармонизирана инфлация в Испания достигна 2,4% за август, което е спад от 2,9% през юли и под прогнозата на икономистите за 2,5%.

Данните за инфлацията подхраниха очакванията за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Еврото поевтиня с 0,4% спрямо щатския долар до 1,1076 долара и с 0,17% спрямо британския паунд до 84 пенса. Пазарите оценяват намалението на лихвените проценти през септември с 25 базисни пункта, като смятат, че има значителен шанс за още две намаления тази година.

Акциите на френския производител на напитки Pernod Ricard поскъпнаха с 2% в четвъртък заради прогнозата за ръст на продажбите въпреки намалението на печалбата.

Акциите на Remy Cointreau добавиха 3% в сесията, след като Ройтерс съобщи, че китайското Министерство на търговията е заявило, че няма да наложи временни антидъмпингови субсидии върху брендито внос от ЕС.

Акциите на германската фирма за доставка на храна Delivery Hero поскъпнаха с 12,5%, след като компанията заяви в четвъртък, че планира да листне бизнеса си в Близкия изток – Talabat, на борсата в Дубай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още