fallback

Облигациите на "И Eл Джи" вече се търгуват на пазара за растеж на БФБ

Компанията направи официален дебют на борсата след успешно първично публично предлагане на облигации за 5 млн. евро – най-голямата емисия досега на сегмента Beam

13:48 | 29.08.24 г.

Българската компания "И Eл Джи" АД (ELG), която обединява компании, управляващи дигитални платформи за лизинг, покупка и наем на автомобили, направи своя официален дебют на пазара за растеж на малки и средни преприятия Beam на Българската фондова борса (БФБ).

Днес започна вторичната търговия с облигациите на дружеството, които се търгуват с борсов код BG2100034243. В края на миналия месец "И Eл Джи" пласира успешно чрез първично публично предлагане (IPO) петгодишни облигации на Beam, с което набра 5 млн. eвро – най-голямата до момента емисия на сегмента за растеж на БФБ.

Търговията с емисията започна с официална церемония днес в сградата на Българска фондова борса, на която присъстваха основните акционери и представляващи "И Eл Джи" – Асен Асенов и Ивайло Петков, изпълнителният директор на БФБ – доц. Маню Моравенов, както и Павел Николов, един от изпълнителните директори на "Евро-Финанс", инвестиционният посредник, който е мениджър на емисията.

“Нашата емисия е най-голямата досега на Beam като стойност, което е атестат за добрия продукт, който структурирахме заедно с мениджъра на емисията и благодарение на съдействието на БФБ. Силният интерес към облигациите на "И Eл Джи" е както оценка на атрактивната фиксирана доходност, която предлагаме, така и резултат на успешния ни бизнес модел и добрия имидж, който сме изградили през годините. Съзнаваме високата степен на доверие, която инвеститорите, включително и чуждестранните, ни гласуваха и вярвам, че ще го оправдаем. Това е само първата ни стъпка на Beam и смятаме, че перспективите пред българската борса са добри,” заяви Асен Асенов.

Доц. Маню Моравенов пожела на "И Eл Джи" да постигнат заложените цели, добро развитие и листване на другите по-горни сегменти на БФБ. „Винаги е добре един бизнес да e иновативен и "И Eл Джи" го доказва, като отваря нова страница в секторите, в които оперира”, коментира изпълнителният директор на БФБ и изрази надежда „да последват нови емисии облигации, а после и акции“.

"И Eл Джи" емитира общо 5 хиляди броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми, лихвоносни, обезпечени, неконвертируеми облигации, всяка с номинална и емисионна стойност по 1000 евро и с матуритет пет години.

Лихвеният купон се определя от стойността на тримесечния Euribor плюс 6,15%, но не по-малко от 7,15% и не повече от 10% годишно, като е платим на всеки три месеца. Главницата ще се погасява на равни тримесечни вноски с една година гратисен период.

Облигациите на "И Eл Джи" бяха записани основно от институционални инвеститори, включително и чуждестранни – банки, взаимни и инвестиционни фондове.

"И Eл Джи" ще инвестира набраните средства в разрастване на притежаваните от нея брандове, управляващи онлайн платформите: Uplease, която предоставя лизингово финансиране за нови и употребявани автомобили на възраст до 10 години в България; AMIGO Leasing - лизинг на употребявани автомобили в България; и Eurolease Северна Македония - финансов и оперативен лизинг в Северна Македония.

Портфолиото на компанията включва още: CAZAM – първият онлайн магазин за употребявани автомобили в България; SIMPL - платформа за наем на автомобили по car-as-a-service модел; и Autoplaza - дилър на употребявани автомобили с доказан произход.

Асен Асенов съобщи, че предстои откриването на нова база със сервиз, като лизинговият оператор ще добави за клиентите си стойност на автомобила.

"И Eл Джи" е мажоритарна собственост (67% от капитала) на "И Ел Джи Кепитъл" АД, в която акционери са Асен Асенов и Ивайло Петков – мениджъри с над 20 години опит във водещи компании в лизинговия и автомобилния сектор. Към края на 2023 г. компанията управлява активи за 86 млн. лв., а лизинговият й портфейл достига 51,7 млн. лв. Реализираната от "И Eл Джи" нетна печалба за миналата година е близо 7 млн. лв., като крайният финансов резултат включва и печалба от 5,8 млн. лв. от продажба на дъщерно дружество. Очакванията за 2024 г. са лизинговите портфейли на дружествата в ELG да нараснат с над 25% и всички дъщерни компании да са на печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още