fallback

Международният капитал се насочва към финансовите пазари в Индонезия

Активите на страната бързо се превръщат в предпочитана инвестиционна дестинация заради очакваното намаление на лихвите на Фед

15:48 | 27.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Международният капитал се насочва към финансовите пазари в Индонезия този месец като сигнал, че активите на страната бързо се превръщат в предпочитана инвестиционна дестинация, тъй като цикълът на облекчаване на паричната политика на Федералния резерв на САЩ наближава.

Чуждестранни инвеститори са закупили индонезийски акции за 933,8 млн. долара досега през август. Ако темпът на инвестиции се задържи, това ще са най-големите месечни нетни покупки от април 2022 г. насам, пише Bloomberg.

Нетният входящ поток от 2,5 млрд. долара в облигации е най-големият от повече от година, според данни, събрани от Bloomberg.

Притокът на чуждестранни инвестиции на индонезийските пазари спомогна за изтриването на загубите на рупията. Това е втората по печалби азиатска валута през август, изпреварена само от малайзийския рингит.

Чуждестранните фондове намаляват дяловете си на редица други регионални пазари на акции, включително Индия и Китай, в полза на пазарите в Югоизточна Азия, които се смятат за относително подценени.

Перспективата централната банка на Индонезия да последва Фед да намали разходите по заемите, за да стимулира икономическия растеж, повишава привлекателността на активите в страната.

Графика: Bloomberg

Въпреки че нетното изкупуване на национални облигации се очаква да бъде най-високото от януари 2023 г., интересът към акциите повиши до рекордни стойности бенчмарка Jakarta Stock Index през август.

Чужденци са нетни купувачи и на малайзийските и филипински акции, допълва информационната агенция.

Индонезийските акции започнаха да поскъпват, тъй като азиатските фондове прекратиха позицията си на подценяване на пазара, пишат стратезите на HSBC Holdings Plc в бележка от 26 август.

Междувременно стратезите на Nomura Holdings Inc. посочват, че индонезийските акции вероятно са „най-добрият начин“ да се направят вложения на развиващите се пазари заради очакваното намаляване на лихвените нива от Фед.

Междувременно Индонезия е продала 40-годишни облигации в местна валута, тъй като предстоящите намаления на лихвените проценти засилват привлекателността на дълга с по-дълъг срок.

Правителството е набрало 3 трлн. рупии (194 млн. долара) от продажбата на дълговите книжа с падеж през 2064 г. чрез частно пласиране, съобщава финансовият министър Дени Ридуан в изявление.

Срокът на емисията е рекорден. Годишният купон е от 6,875%.

По-дългият матуритет отговаря на търсенето от пенсионни фондове и застрахователи за дългосрочни инвестиции, според изявлението на министъра.

Дългосрочният дълг е по-привлекателен за инвеститорите заради очакваните намаления на лихвите на глобалните централни банки. Централната банка на Индонезия сигнализира на срещата си този месец, че може да започне да намалява разходите по заемите през четвъртото тримесечие на годината.

В момента основната лихва в Индонезия е 6,25%.

Страната предвижда да пласира още дългосрочни облигации и чрез редовни аукциони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още