fallback

Макс Баклаян: Цената на златото е в началото на своя ръст

Благородният метал за първи път измества еврото като резерв в централните банки, посочи изпълнителният директор на Tavex

19:40 | 26.08.24 г.

Нищо не може да спъне цената на златото, попътният вятър е налице, а причините за поскъпването на благородния метал са няколко. Това каза Макс Баклаян, изпълнителен директор на Tavex, в предаването във „В развитие“ Bloomberg TV Bulgaria.

Цената на златото достигна рекордно високо ниво на международните пазари, след като тройунция от благородния метал премина прага от 2500 долара

"Намираме се в самото начало на този ръст", заяви експертът. И уточни, че очакваният спад на лихвите от Федералния резерв вече е калкулиран в цената на златото, но от друга страна геополитическите и макроикономически катаклизми продължават. Работните места в САЩ са с 800 хиляди по-малко от очакваното, което вещае нестабилност в икономиката. Геополитическите конфликти в Украйна и Близкия изток също в разгара си, което допринася за макроикономическата нестабилност. Златото е застраховката срещу тези катаклизми, посочи събеседникът.

Той акцентира и върху друг фактор - предстоящият фестивал Дивали в Индия, който е най-голямото събитие в света на бижутерското злато. "Това се очаква да повиши търсенето на златото допълнително“, каза гостът. 

“Китай наскоро даде допълнителни квоти на някои банки за закупуване на злато. През 2023 година Китай беше основният играч на пазара на инвестиционното злато. Тези и други фактори подклаждат цената на благородния метал и тя бавно расте нагоре“, припомни Баклаян.

"Преди златото да прескочи психологическата граница от 2000 долара за тройунция, растежът му беше по-бавен. Сега очаквам цената да достигне дори 3000 или 4000 долара (за тройунция). Трудно е да се прогнозира дали това ще се случи тази или в началото на следващата година. Никой анализатор не може да даде категорична прогноза. Вярвам обаче, че тенденцията е такава, че не само ще се случи, но ще има дълготраен ефект“, коментира той.

Изпълнителният директор на Tavex отбеляза, че стойността на валутите, които оценяват златото, постоянно спада, тъй като има все повече необезпечени валути в обращение. 

“Колкото повече необезпечен дълг има във финансовата системата, толкова по-ниска е стойността на всяка печатана валута....Нищо не може да спъне цената на златото, попътният вятър е предопределен от дълга на правителствата, който расте с експоненциални темпове“, посочи гостът в предаването.

„През 2024 година за пръв път златото надминава еврото като валута в резервите на централните банкери“, обясни събеседникът. През 2022 и 2023 година централните банки купуват три пъти повече инвестиционно злато, отколкото за предишните шест години. С други думи, количествата се утрояват. За първите две тримесечия на 2024 година спрямо същия период през 2022 година, темповете на закупуване на злато също са се удвоили.

На българския пазар поскъпването на златото предизвиква интерес от страна на потребителите, коментира Баклаян. Българинът разбира позитивите и негативите от закупуването на инвестиционно злато. То е вид съхраняване на покупателната способност – то е форма на спестяване. Има 10% ръст на интереса към инвестиционно злато през последните шест месеца, уточни експертът.

Интересът към среброто също е огромен, допълни събеседникът.

Още от коментара вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още