fallback

Dow достигна нов рекорд в началото на сесията*

На стоковите пазари петролът поскъпва значително – с по над 3% и за двата водещи сорта

17:42 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза ново рекордно равнище в понеделник на фона на засиления интерес към по-рисковите активи след сигнала на Федералния резерв, че предстоят намаления на лихвите, съобщава CNBC.

Измерителят прибави 200 пункта, но малко по-късно ръстът е от 187,7 пункта, или 0,5%, до 41 362,78 пункта.

От своя страна, широкият показател S&P 500 прибавя 0,1%.

На червено обаче е технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, който изтрива 0,3%.

Акциите изпратиха една силна седмица, която завърши с изказването на гуверньора на Фед Джером Пауъл, според когото намаленията на лихвените проценти са на хоризонта. Wall Street очаква намаляване на лихвите, особено на фона на някои по-притеснителни икономически данни, които предизвикаха разпродажби в началото на август и разтревожиха инвеститорите, че завишените ставки може да натежат на американската икономика.

Оттогава обаче ценните книжа се възстановяват и сега се движат около абсолютните си върхове. S&P 500 е на по-малко от процент под рекорда си от средата на юли. Възстановяването се простира и на по-широкия пазар, където индексът на компаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000 прибави 3% след речта на Пауъл.

Засега гуверньорът не е сигнализирал кога и с колко ще бъде намалението. Трейдърите са единодушни в позицията си, че съкращения ще има през септември, според инструмента FedWatch Tool на CME Group.

В понеделник доходността по американските държавни ценни книжа нараства до 3,81% и 4,108% за 10-годишните и 30-годишните облигации.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също се покачва с 0,1% до 100,85 пункта.

На стоковите пазари петролът поскъпва значително – с по над 3% и за двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят към цената 3,2% до 81,51 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI – 3,6% до 77,51 долара за барел.

Златото, на свой ред, също поскъпва с 0,2% до 2551,4 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:07 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още