fallback

Цените на петрола започват седмицата с повишения*

Съществуват опасения, че разширяване на конфликта в ивицата Газа в Близкия изток може да прекъсне регионалните доставки на петрол

08:57 | 26.08.24 г.

Цените на петрола се повишават в понеделник на фона на опасенията, че разширяване на конфликта в ивицата Газа в Близкия изток може да прекъсне регионалните доставки на петрол. В същото време очакваните намаления на основните лихви в САЩ подобриха глобалните перспективи пред икономиката и търсенето на горива, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват с 44 цента, или 0,56%, до 78,59 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 50 цента, или 0,67%, до 75,33 долара за барел.

В един от най-големите сблъсъци от над 10 месеца война „Хизбула“ изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел в неделя, а израелската армия заяви, че е ударила Ливан с около 100 самолета, за да осуети по-широка атака.

Нападението повдига опасения, че конфликтът в Газа може да се превърне в регионален пожар, привличащ поддръжника на „Хизбула“ Иран и основния съюзник на Израел САЩ.

„Геополитическите рискови фактори вероятно ще повлияят значително на петролния пазар“, казва Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в OANDA в Сингапур.

„Повишените шансове за ответна атака от „Хизбула“ и Иран в отговор на превантивния удар на Израел срещу обекти на „Хизбула“ в Южен Ливан може да поддържат подкрепата на сорта WTI“, добавя той.

И двата бенчмарка се повишиха с повече от 2% в петък, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл одобри предстоящо начало на намаляване на лихвите.

„Перспективата за облекчаване на паричната политика засили настроенията при суровините“, казват анализатори на ANZ в бележка, добавяйки, че очакват Фед да приложи прогресивна серия от намаления на лихвите.

Все пак цените на петрола отчетоха спад за миналата седмица, тъй като слабите перспективи за големите икономики натежаха върху търсенето на гориво, добавя банката.

Трейдърите на петрол остават предпазливи и относно действията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, или ОПЕК+, която има планове да увеличи добива по-късно тази година, казва Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

„Картелът наскоро намали перспективите си за глобалното търсене на петрол, позовавайки се на опасения относно слабото търсене в най-големия вносител на петрол Китай“, каза тя.

„Текущото силно търсене в САЩ и презареждането на стратегическите резерви изглеждат единствената подкрепа за цените на петрола срещу риска от свръхпредлагане на ОПЕК“, добавя тя.

Министерството на енергетиката на САЩ заяви в петък, че е закупило близо 2,5 млн. барела петрол, за да помогне за попълването на стратегическите резерви.

Броят на действащите петролни платформи в САЩ остава непроменен на 483 единици миналата седмица, отчете Baker Hughes в седмичния си доклад.

*Данните са актуални към 8:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още