fallback

Трудното решение пред ОПЕК+

Организацията трябва да реши дали да се съсредоточи върху сегашната умерена фаза на икономиката (което е аргумент да се отложи засилването на добива), или върху стимулите и очакваното възстановяване

07:42 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Саудитска Арабия и партньорите й от обединението ОПЕК+ трябва да вземат през следващите седмици деликатното решение дали да продължат с планираното увеличаване на петролния добив от октомври, или да го отложат заради несигурните икономически перспективи, пише Ройтерс. 

Поевтиняването на фючърсите на петрола сорт Брент, отчитано напоследък, календарните фактори и спадащите маржове на рафинериите на фона на притесненията за перспективите пред потреблението на петрол направиха още по-важно намирането на правилното решение. 

Засилване на производството въпреки низходящото преразглеждане на растежа на потреблението и непрекъснатото увеличаване на добива на конкуренти като САЩ, Канада, Бразилия и Гвиана създават риск от ново натрупване на запаси и спад на цените.

Евентуално отлагане обаче носи опасността да се преотстъпи още по-голям пазарен дял на производителите от западното полукълбо и изкушава някои членове на ОПЕК+ да не се съобразят с общото решение и едностранно да увеличат добивите си. 

От края на 2022 г. Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК+ приложиха три отделни кръга намаляване на производството на "черно злато", за да бъдат изчерпани излишните запаси от петрол на пазара и да се подкрепят цените. 

Всички членове на ОПЕК+ би трябвало да участват в официалното колективно свиване на производството с 2 млн. барела на ден, което бе договорено през октомври 2022 г., в момент на несигурност в икономическите перспективи и развитието на петролния пазар. 

Освен това се очаква някои членове на групата да прилагат допълнително доброволно намаление от 1,66 млн. барела дневно, договорено през април 2023 г., и още едно доброволно намаление от 2,2 млн. барела дневно, договорено през ноември 2023 г., за да се подкрепи стабилността на пазара.

През юни 2024 г. министрите на страните от алианса се споразумяха да отменят последното от тези доброволни съкращения постепенно - от октомври 2024 г. до септември 2025 г.

Те се договориха също така да разрешат на Обединените арабски емирства постепенно да увеличат производството си с допълнителни 300 хил. барела дневно - като се започне от януари 2025 г. и също се приключи до септември 2025 г.

Съгласно този план общият добив на ОПЕК+ се очаква да се увеличава с приблизително 180 хил. барела дневно всеки месец през четвъртото тримесечие на 2024 г., а след това - с по 210 хил. барела дневно всеки месец през първите девет месеца на 2025 г. 

От самото начало обаче министрите подчертаха, че планираните увеличения на производството са условни и могат "да бъдат спрени или отменени в зависимост от пазарните условия". 

През следващите няколко седмици ОПЕК+ трябва да реши дали да продължи да следва плана или да промени или отложи тези увеличения в светлината на подновените тревоги около състоянието на световната икономика и търсенето на петрол.

В момента цените на петрола и спредовете са приблизително същите или по-ниски, отколкото когато министрите се споразумяха за втория пакет от доброволни съкращения през ноември 2023 г.

Коригираните спрямо инфлацията фючърси на сорта Брент се котират при средно 79 долара за барел досега през август 2024 г. спрямо 84 долара през ноември 2023 г. 

Същевременно търговските запаси от суров петрол и преработени продукти в развитите икономики, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), възлизат на 2,761 млрд. барела към в края на юни. Запасите бяха със 120 млн. барела (-4 на сто) под десетгодишната сезонна средна стойност, като дефицитът почти се е удвоил спрямо нивото от 66 млн. барела (-2 на сто) през ноември 2023 г. Дефицитът, отчетен в края на юни, бе най-големият от близо две години (от септември 2022 г.), сочат данни на американската Агенция за енергийна информация. 

Към всички останали тактически съображения се добавят и перспективите за световната икономика през останалата част на 2024 г. и през 2025 г.

Глобалното производство и активността в товарните превози са намалели или отслабват от април, което води до много по-бавно нарастване в потреблението на петрол, отколкото се очакваше в началото на годината.

В резултат от забавянето на икономическия растеж освен това изглежда вероятно Управлението за федерален резерв (УФР) в САЩ и други централни банки да намалят водещите си лихви, за да стимулират потребителските и бизнес разходите.

ОПЕК+ трябва да реши дали да се съсредоточи върху сегашната умерена фаза на икономиката (което е аргумент да се отложи засилването на добива), или върху стимулите и очакваното възстановяване (което може да доведе до по-бързо потребление на петрол и, съответно, е в полза на по-голямото производство на черно злато).  

Най-предпазливият подход би бил да се изчака ускоряване икономиката и повишаване на цените на петрола, преди да се пристъпи към действие, като някои от мерките, или всичките, бъдат отложени с няколко месеца. 

Ако обединението е по-уверено в перспективите за икономиката и потреблението, то може въпреки всичко да предприеме действия, осмелявайки се да докаже на скептиците от  хедж фондовете, че грешат.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още