fallback

Европейските индекси се повишиха, а еврото и паундът поскъпнаха след речта на Пауъл

Общоевропейският борсов показател Stoxx 600 записа ръст от 0,5%

19:42 | 23.08.24 г. 1

Европейските борсови индекси приключиха сесията в петък с повишения, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде ясен сигнал за предстоящо намаляване на лихвените проценти.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа ръст от 0,5%, като се отдалечи от равнището си от началото на месеца въпреки волатилността в началото на август, съобщи CNBC.

Таблица: CNBC

Британският паунд поскъпна с 0,8% спрямо щатския долар и се търгуваше за над 1,319 долара - най-високото му ниво от март 2022 г., докато еврото се покачи с 0,58% до 1,118 долара.

В дългоочакваната си реч в Джаксън Хоул Пауъл заяви: "Дойде време политиката да се коригира... Посоката на движение е ясна, а времето и темпът на намаляване на лихвените проценти ще зависят от постъпващите данни, променящите се перспективи и баланса на рисковете."

Пауъл заяви, че инфлацията е "спаднала значително" и че централната банка вече може да се съсредоточи върху подкрепата на пазара на труда.

Пазарите вече бяха калкулирали напълно намаляването на лихвите от Фед през септември и определиха вероятността за намаление с 25 базисни пункта на 67,5% след коментарите на Пауъл.

В началото на сесията в САЩ борсовите индекси се повишиха в отговор на речта.

В Европа акциите на Nestle поевтиняха с почти 4%, след което леко ограничиха загубата, след като компанията обяви, че заменя главния изпълнителен директор Марк Шнайдер с ветерана от компанията Лоран Фрейкс след период на слаби резултати.

Книжата на Hugo Boss поскъпнаха с 6%, след като вторият по големина акционер, Frasers, подаде молба за придобиване на повече акции, според информация, подадена до германския орган за защита на конкуренцията и цитирана от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още