fallback

Експерт: Грешка е да се смята, че златото винаги поскъпва

Инвестицията в злато като финансов актив е по-добра от тази във физическо злато, посочва Димитър Георгиев от "ЕЛАНА Трейдинг"

21:45 | 23.08.24 г.

Не е безрисково да се инвестира в злато, тъй като то невинаги поскъпва. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", пред Bulgaria ON AIR, посочвайки, че основната причина за историческия ръст в цената на благородния метал е фактът, че лихвите в САЩ тръгват надолу. 

Цената на златото достигна рекордно високо ниво на международните пазари, след като тройунция от благородния метал премина прага от 2500 долара. 

Финансовият анализатор посочи, че е погрешно твърдението, че е безрисково да се инвестира в злато. „Не е вярно, че златото винаги върви само нагоре. Рисковете са цената му рязко да падне. Голяма грешка е да се счита, че златото винаги поскъпва", предупреди той.

Георгиев добави, че десетки години златото се е представяло впечатляващо и очаква то да продължи да поскъпва, също както имотите и криптовалутите.

"Доларът поевтинява спрямо всички активи, респективно спрямо златото. Това води до цени над 2500 долара за тройунция. Също така влияние оказва повишеното геополитическо напрежение - двете активни войни, които преди 3 години изобщо не бяха очаквани. Когато има голям конфликт, винаги златото се счита за убежище и сигурен актив", обясни анализаторът.

Димитър Георгиев не препоръчва инвестиция във физическо злато, а в злато под формата на финансов актив.

"Предимствата са несравнимо по-големи. Ако си купите кюлче или монета, спредът между цена "купува" и "продава" стига до 10% и реализирате голяма загуба. Освен това трябва да го съхранявате, да му плащате застраховка, то не се наследява и който стигне до него, то е негово. При златото като финансов инструмент спредът е микроскокопичен - 0,1%. Само от това можеш да си купиш до 10 пъти повече злато. Разходите за съхранение са почти нулеви, не е нужна застраховка и се наследяват. Без данък печалба е", разясни гостът.

Какви грешки можем да допуснем при инвестирането?

По думите на Георгиев ако някой има малки спестявания и търси голяма печалба, не трябва да инвестира в рискови активи, а трябва да инвестира консервативно. Но ако млад инвеститор има добри доходи, има голям смисъл да инвестира дългосрочно.

"Криптовалутите са във възходящ тренд. Ако стесним кръгозора, преди две седмици имаше големи сътресения на финансовите пазари и цената им падна с 20%. Възстановяването им не е пълно и не са близо до историческите си върхове. Те са много рискова инвестиция", каза още Георгиев.

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още